Gazete Vatan Logo

İsyan ateşi Londra’yı yaktı!

Ortalık savaş alanına döndü...

Tottenham’da polisin bir çete üyesini öldürmesi sonrası ortalık savaş alanına döndü...

İngiltere’nin başkentinde, yoksulların oturduğu Tottenham’da polisin bir çete üyesini öldürmesi sonrası ortalık savaş alanına döndü. Çift katlı otobüs ateşe verildi, dükkanlar yağmalandı

Londra’nın kuzeyi, 26 yıl önce bir polisin öldürüldüğü sokak çatışmalarından sonra ilk kez bu kadar büyük olaylara tanık oldu. Çete üyesi olmakla suçlanan Mark Duggan adlı kişinin aracının akşam saatlerinde polis tarafından durdurulması sonrasında polis ile Duggan arasında çatışma çıktı. Yakalanmamak için güvenlik güçlerine ateş açan saldırgan, polisin de karşılık vermesi üzerine hayatını kaybetti. 4 çocuk babası Duggan’ın ölümü, yaşadığı Tottenham’da şok etkisi yarattı. 29 yaşındaki İngiliz’in ölüm haberinin twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde yayılmasıyla birlikte polisi protesto etmek için yüzlerce çete üyesi Londra sokaklarına indi. 100 polisin sevkedildiği şehrin en yoksul mahallesinde, iki taraf arasında önce hafif çatışmalar yaşanırken ilerleyen saatlerde eylemci grubun sayısının da artması üzerine olaylar şiddetlendi.

42 kişi gözaltında

Kendilerine engel olmak isteyen polislere şişeler ve taşlarla saldıran göstericiler, hızlarını alamayınca polise ait iki araç ile Londra’nın simgesi olarak kabul edilen bir çift katlı otobüsü de ateşe verdi. Olaylar bununla da bitmedi. Protestocular, fırsattan istifade ederek çevredeki dükkanların camlarını kırdı içerideki malları yağmaladı. Birçok elektronik mağazasında LCD televizyonlar, bilgisayarlar çalındı. McDonald’sa da giren eylemciler restoranın mutfağında kendilerine yemek yaptı. Olaylarda 8 polis ve 27 gösterici yaralanırken, 42 eylemci de gözaltına alındı.

En yoğun siyahi nüfus

Londra’nın en çok turist çeken bölgeleri arasında olan Orta Londra bölgesinden sadece birkaç kilometre ötede bulunmasına karşın halkın neredeyse yarısının fakirlik sınırının altında yaşadığı Tottenham’da daha önce de benzeri olaylar yaşanmıştı. Tottenham’da 1985’te bir kadının polisin evine operasyon düzenlediği sırada kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından başlayan gösterilerde bir polis bıçaklanarak öldürülmüş, 60 polis yaralanmıştı. Çok çeşitli etnik gruplardan kişilerin yaşadığı Tottenham, Londra’daki en büyük siyahi nüfusu barındıran semt olarak biliniyor.

Haberin Devamı