Gazete Vatan Logo

İsveç’in ilk namus cinayetinde ‘katil baba’ serbest bırakıldı

İsveç’te 2002 yılında kızı Fadime’yi bir gençle birlikte olduğu için öldüren baba Rahmi Şahindal, cezaevinden çıktı. Halk, tahliyeye tepki gösterdi

İsveç’in ilk namus cinayetinde ‘katil baba’ serbest bırakıldı

Baba Rahmi Şahindal, öz kızı Fadime Şahindal’ı 2002 yılında İsveçli bir gençle ilişki yaşaması ve ailesi hakkında basına açıklama yapması gerekçesiyle bıçaklayarak öldürdü. İsveç Svea temyiz mahkemesi baba Şahindal’a ömür boyu hapis cezası verdi, ancak 2015 yılında ceza 24 yıla indirildi. O yıllarda İsveç ve Türkiye’de büyük yankı uyandıran olay, ‘İsveç’in ilk namus cinayeti’ olarak kayıtlara geçti. Şahindal, cezasının üçte ikisini tamamladığı gerekçesiyle 28 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

‘Ülkesine geri gönderin’

Kızını önce evlatlıktan reddeden, daha sonra öldüren babanın erken serbest bırakılması İsveçli sosyal medya kullanıcıları arasında tepkilere yol açtı. Şahindal’ın sınır dışı edilmesini isteyen İsveçliler ‘#cinayet, #fadime, #sahindal, #fadimesahindal’ gibi birçok etiket altında mahkemenin kararını eleştirdi. “O domuzu ülkesine geri gönderin”, “Seni unutmayacağız Fadime” atılan tweetler arasında.

Önce tehdit sonra ölüm

Fadime Şahindal Kahramanmaraş’tan İsveç’e 7 yaşındayken ailesiyle birlikte göç etti. Fadime, bilgisayar kursunda tanıştığı İran kökenli İsveçli Patrik Lindensjö’ye aşık oldu. Ancak, baba Şahindal, ilişkiden haberdar olunca kızını ölümle tehdit etti. Fadime abisi ve babasından korktuğu için bir yardım kuruluşuyla Kenya’ya gitmek üzere anne ve ablasıyla vedalaşırken, Rahmi Şahindal öz kızını bıçaklayarak öldürdü. İsveç’te ilk namus cinayeti olduğu için sembol haline gelen Fadime’nin ölümünün 10’uncu yılında cinayetin işlendiği Uppsala kentinde bir anıt dikildi. İsveçli sosyal antropolog Unni Wikan ise Fadime’yi odağına alan bir kitap kaleme alarak adını ‘Fadime’nin Onuruna’ koymuştu.

Haberin Devamı