Gazete Vatan Logo

İstifa etti ‘korsanlar’ geliyor

İzlanda’da halk, mali kriz döneminde haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan Başbakan Gunnlaugsson’un istifası için sokaklara döküldü. Başbakan direnemedi, istifa etti. ‘Korsanlar Partisi’nin iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor

İstifa etti ‘korsanlar’ geliyor

İzlanda’da Panama Belgeleri’nde eşine ait deniz aşırı şirket ve varlıklar olduğu ortaya çıkan Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson’un istifasını isteyen onbinlerce kişi, muhalefetin çağrısıyla başkent Reykjavik’te protesto gösterisi düzenledi.329 bin nüfuslu ülkede düzenlenen gösteriye onbini aşkın vatandaşın katılması, Başbakan Gunnlaugsson’a olan tepkinin büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Bahsi geçen iddialar geçen ay İzlanda’da gündeme gelmişti. Panama merkezli ‘Mossack Fonseca’ adlı hukuk şirketine ait 11.5 milyon gizli belgenin kamuoyuna ifşa edilmesi sonrasında Gunnlaugsson üzerindeki baskılar arttı. Ancak Gunnlaugsson, eşinin ve kendisinin yanlış bir şey yapmadığını savunarak istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı.

Korsanların desteği yüzde 37

Gunnlaugsson dün Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson’a, parlamentoyu feshederek erken seçime gitme talebini iletti ancak Grimsson bu talebi reddetti.

Gunnlaugsson bunun üzerine istifa etti, erken seçim gündeme geldi. Muhalefetteki ‘Korsanlar Partisi’nin bir sonraki hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2012’de bir grup aktivist, yazar ve hacker tarafından kurulan partinin, mart ayında yapılan anketlerde halk desteğinin yüzde 37’ye kadar çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Partinin kurucularından Birgitta Jonsdottir, erken seçim ve iktidara gelme ihtimallerini gözardı etmediklerini söyledi. Jonsdottir, ülkeyi iflasa sürükleyen 2008 krizi sırasında Başbakan Gunnlaugsson’un kendine çıkar sağlamasından dolayı büyük öfke duyduklarını vurguladı. Uyuşturucunun serbest bırakılmasını ve dine küfretmenin suç sayılmamasını isteyen Korsanlar Partisi, 2013’teki son seçimlerde meclise 3 vekil sokmayı başarmıştı.

Sözcünün eşini bile kullanmış

Belgelerden, Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın çevresinin offshore hesapları üzerinden 2 milyar doları bulan işlemler yaptığı belirlenmişti. Belgelere göre Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’un eşi Tatyana Navka da 2014’te merkezi İngiliz Virgin Adaları’nda bulunan Carina Global Assets adlı bir şirket kurmuş. İddiaları Putin’e yönelik karalama kampanyası olarak yorumlayan Peskov, eşinin de hiç bir zaman offshore şirket sahibi olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Le Pen’e de sıçradı

Fransız Le Monde gazetesi, Panama Belgeleri’nden yola çıkarak, aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi’nin lideri Marine Le Pen’in mal varlığını gizlemek için ‘komplike bir offshore sistemi’ kurduğunu öne sürdü. Buna göre Le Pen ve partinin diğer önde gelen isimleri, Le Pen’in yardımcısı Frederic Chatillon’un 2012’de kurduğu şirket üzerinden vergi kaçırdı. Kaçırılan paralarla Lüksemburg’daki başka bir tanıdık şirketin hisselerinden satın alındı. Böylece Le Pen’in serveti, Fransa’dan uzakta vergiden kaçırılıp faiz kazanmaya devam etti.

Şirketler kızlarının üzerine

Yeni açıklanan Panama Belgeleri’ne göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ailesi adına vergi cennetlerinde pek çok paravan şirket bulunuyor. Şirket ve dernekler Aliyev’in kızları Leyla ve Arzu’nun üstüne yapılırken Aliyev’in büyük ablası Sevil Aliyeva’nın da bir şirketi bulunuyor. Aliyev’in sözcüsü yaptığı açıklamada, “Kızlar yetişkin ve iş yapmaya hakları var” diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiliz basını Cameron’a yüklendi

İngiliz gazeteleri, Panama Belgeleri’nde babası Ian Cameron’ın adı geçen Başbakan David Cameron’dan, offshore hesaplarıyla ilgili açıklama talep etti. 2010’da ölen Ian Cameron’un, aile servetini offshore hesaplarında değerlendirdiği ortaya çıkmıştı. Cameron, aile varlıklarının bu hesaplarda olmadığını kaydetti.