Gazete Vatan Logo

İşte Türk mimarın Mars kolonisi

Mars’ta sıvı halde su bulunması, yaşamın olabileceğine dair umutları artırdı. NASA’nın düzenlediği ‘Mars Kolonisi’ isimli mimari yarışmasına katılan Türk mimar Güvenç Özel’in projesi 168 eser arasında dördüncü oldu.

İşte Türk mimarın Mars kolonisi

Bina kendi oksijenini de üretecek

Projenizde atmosfer sorununu nasıl çözeceksiniz?

Teknolojik önerilerimizden biri, Mars atmosferindeki karbon dioksidin oksijen ve karbona ayrıştırılmasıydı. Ayrışan karbon, karbonfiber yapımında kullanılması amacıyla, kalan oksijen de ya astronotların kullanması için depolanabilir veya Mars atmosferinin yavaş yavaş insan yaşamına uygun hale getirilmesi amacıyla atmosfere geri salınabilir.

Yer çekimini aşmak için mimari olarak dikkat ettiğiniz bir şey oldu mu?

Mars, dünyadan daha küçük bir gezegen olduğu için yer çekimi daha az. Önerdiğimiz yaşam alanı tasarımının temel metrekaresini azaltmak için dört kolon üzerine yerleştirdik ve yerden bağlantısını kestik. Mars yerçekimin az olması bunu daha az malzemeyle yapabilmemize olanak verdi.

Dünya’dan Mars’a yolculuk 3 yıl sürüyor. Kızıl gezegende bir gün koloni kurulacağına inanıyor musunuz?

Kesinlikle inanıyorum. Ve yakın gelecekte bu sürenin kısalacağını düşünüyorum. Bu konuda NASA dışında özel sektörde de kızışan bir yarış var.

Haberin Devamı

Dünyada uygulanan mimari tekniklere göre neleri farklı projelendirdiniz?

Hedefimiz, araştırma ve geliştirme sürecinin dünyadaki yapı tekniğine de bir katkısı olmasıydı. Yarışmadaki birçok başka takım standart betonarmeye benzer, Mars’taki kumun inşaat malzemesi olarak kullanılmasını gerektiren yapı tekniklerini önerdiler. Önceliğimiz, yüksek performanslı kompozit malzemeler kullanmaktı. Eğer uzay gemilerini, uyduları ve diğer yüksek performans gerektiren araçları madem karbon fiber ve bazalttan yapabiliyoruz, neden binaları ilkel yapı teknikleriyle yapmak isteyelim ki? Bu nedenle kompozit malzemelerin robotlar aracılığıyla örülmesi üzerine bir teknik önerdik. Mars yüzeyindeki bazaltı yüksek performanslı bir malzeme haline getirme amacımız bu sebepten.

NASA PROJEDEN ÇOK ETKİLENDİ

Finale kaldınız ve 4’üncü oldunuz, diğer projeler nasıldı?

Açıkçası hayal gücünü, yüksek performanslı malzemelerin ve tasarım hedeflerinin sınırlarını en fazla bizim zorladığımızı düşünüyorum. Tabii çok başarılı mimar, akademisyen ve araştırmacılardan olusan ekipler bunlar. Kimisi uzay tasarımı konusunda bizden çok daha deneyimliydi. Mesela Avrupa Uzay Ajansi’ndan katılan büyük bir ekip vardı. Birinci olan ekibin önerisini farklı ve mimari olarak olgun bir proje olarak görüyorum.

Haberin Devamı

NASA yetkililerinin yorumları ne oldu projenize?

Teknik ve teknolojik olarak projemizden çok etkilendiklerini söylediler. Gerçi mimari tasarım olarak en büyük riski bizim aldığımız aşikar, onlar da bunun farkındaydı. Jüri üyelerini de gizli tuttukları için ne kadarının mimar veya tasarımcı olduklarından da haberimiz yok. Bu da verdikleri kararı etkilemiş olabilir.

Mars’ta 3 oda bir salon

Özdel’in projesindeki Mars Kolonisinin yaşam alanı 3 yatak odası, bir büyük salon. banyo, mutfak ve kumanda oqdasından oluşuyor. Ayrıca kumanda odasından Mars’ın yüzeyine iniş kapısı da bulunuyor. Kompozit malzemelerin kullanıldığı yapıatmosfer şartlarından etkilenmiyor.

Bir gün herkes uzaya gidecek

Çocukluğumdan beri uzay ve bilim kurguya yoğun bir ilgim var. Bilim kurguda uzak gelecekte, ileri teknoloji hayal edilerek kurgulanmış senaryolar daha çok ilgimi çeker. Kendi kariyerim açısından astronot olmak aklımdan geçmedi, çünkü insanlığın eninde sonunda, iyi ve kötü sebeplerden dolayı uzaya daha yoğun bir sıklıkla gideceğine ve başka gezegenlerde yaşayacağına inanıyorum.

Haberin Devamı