Gazete Vatan Logo

İşte tarihteki ilk tüketici şikayeti!

Bundan tam 3 bin 766 yıl önce yazılan ‘tüketici şikayeti’ Londra’da sergilendi. Tüketici mektubunda yanlış bakır gönderildiğini belirtip parasını geri istiyor.

İşte tarihteki ilk tüketici şikayeti!

Dünya’nın her yanından getirilen seçkin antik çağ yapıtlarının bulunduğu İngiltere’nin başkenti Londra’daki Britanya Müzesi’nde, dünyanın en eski şikayet mektubu sergilendi. Kil tabletin üzerine yazılan şikayet mektubunun Milattan Önce bin 750 yılında antik bir Sümer kenti olan Ur’da yazıldığı tahmin ediliyor. Kalay ve bakırı birleştirerek bronz üreten bir Babilli metal ustası, kendisine gelen bakırın yeteri derecede kaliteli olmadığını, hasarlı olduğunu ve tamamen sipariş verdiği bakırlardan farklı olduğunu vurgulayan bir şikayet mektubu yazdı. Metal ustası ayrıca, bakır almaya gönderdiği çalışanının da kötü bir muameleyle karşılaştığını belirtti.

‘Paramı geri verin’

Babilli metal ustasının şikayet mektubunda, “Bana söz verdiğiniz bakırı yollamadınız. Bunların kalitesi istediğim gibi değil. Çalışanımı da aşağılamaya kalkışmışsınız. Paramı geri istiyorum. Bu resmen saygısızlıktır. Ben size böyle davranmamıştım, nezaket kurallarını öğrenmeniz gerekir. Ayrıca elime ulaşan bakırların çoğu da deforme olmuş ve hasarlı” ifadeleri yer aldı. İngiliz arkeologlar, 3 bin 766 yıllık mektubun tarihin en eski şikayet mektubu olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı