Gazete Vatan Logo

İşte son baba

Bir zamanlar New York'ta terör estiren ünlü mafya babalarından eser kalmadı. Kentin 5 ailesinin 'babaları hapiste. Son baba Büyük Joey'u ise en yakını ihbar etti

1930'lu yıllardan itibaren New York'ta hemen her sektör İtalyan asıllı 5 marya ailesinin denetimindeydi. Karizmatik marya babaları kitaplara, filmlere konu oldu. Ancak 2000'li yıllara gelindiğinde FBI'ın yürüttüğü mücadele sonuçlarını verdi ve mafya aileleri birer birer parmaklıkların arkasına girdi. 5 babadan 4'ü şu an hapiste. Ayakta kalmayı başarabilen tek aile Bonannolar oldu. Bu başarının sahibi 1993'ten beri aile işlerini yöneten ve Big Joey (Büyük Joey) olarak tanınan Joseph Massino (61) idi.

Kayınbirader FBI'a öttü
Massino ailedeki "iç savaş" sırasında "don" olabilmek için Rusty Rastelli ile savaştı. Rastelli kazandı ancak o ölünce çetenin başına geçti. 130 kişilik çetesiyle kısa zamanda kentte etkisini hissettirdi. Diğer 4 ailenin liderleri tek tek hapse girereken Bonanna'ların hayatta kalma sırrı Massino'nun inanılmaz gizliliği oldu. Dinleme cihazlarına karşı korunmak için adamlarına "Big Joey" demeyi yasakladı. Ondan bahsettiklerinde sadece kulaklarına dokunuyorlardı. İkinci tedbiri ise "hücre" sistemini geliştirmesiydi. Çeteyi hücreler halinde çalıştırıyor, böylece çeteden biri polise "ötecek" olursa tüm şebekeyi çökertemiyordu. Massino tüm bunlara rağmen en yakın arkadaşı, kayınbirederi ve ikinci adamı Salvatore Vitale tarafından ele verildi. Vitale FBI'a konuştu. Massino önümüzdeki ay 8 cinayet ve organize suçlardan mahkemeye çıkacak.

Bonanno ailesi 'Baba' filminin esin kaynağıydı
Bonanno ailesinin 1930'lu yıllardaki patronu Joseph Bonanno'nun oğlu Bill, babasının ve kendisinin Mario Puzo'nun eserindeki Vito ve Michael Corleone karakterlerinin esin kaynağı olduğunu savunuyor. "Baba" filminde tasvir edilenin aksine kot pantolan ve t-shirt giyerek dolaşan Joseph Massino (Büyük Joey) ise kendi jenerasyonundaki diğer "baba" lardan hayli farklı bir görüntü çiziyordu.

Haberin Devamı