Gazete Vatan Logo
Magazin İşte Şehzade Mustafa kararı!

İşte Şehzade Mustafa kararı!

Sultan Süleyman'ı kalbinden vuran mektupta neler yazıyordu?

İşte Şehzade Mustafa kararı!

Muhteşem Yüzyıl'ın yayınlanan 122. bölümünde Kanuni Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'ye de danışarak Şehzade Mustafa hakkında kararını verdi.



Şehzade Mustafa'nın ağzından Acem Şahı Tahmasp'a yazılan ve mührü vurulan mektubu gerçek sanan Acem Şahı'nın Şehzade Mustafa'ya cevaben yazdığı mektup Sultan Süleyman'ın eline geçer.

Mektupta Şah Tahasp'ın Şehzade Mustafa'ya ile işbirliği yapmayı kabul ettiği yazmaktadır. İlaveten Şah Tahmasp, Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlığına son verdiklerinde Sultan Süleyman'ın sürgüne gönderilmesini değil katlini uygun gördüğü de yazmaktadır. Okuduğu satırlar Sultan Süleyman'ı adeta kalbinden vurur.

Bu mektup Sultan Süleyman ile Şehzade Mustafa'yı geri dönüşü olmayan bir yol ayrımına getirir. Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'ye durumu danışır.

Şeyhülislam Ebu Suud Efendi'den kendisine şu cevap gelir:

'Derler ki, Allah dağına göre kar verirmiş. Sizde 7 iklimin sultanı olarak ulu bir dağ gibi dim dik ayaktasınız. Nasıl ki yazınız baharınız varsa sonbaharınız kışınız da olacaktır. Bir çözüm buldum inşallah. Bu kulunuzun bulduğu çözüm gecenizi gündüze, karanlığınızı aydınlığa döndürsün inşallah.



Zamanın birinde hali vakti yerinde bir tüccar varmış. Uzaklara gitmesi gerektiğinde ailesini ve bütün işlerinin idaresini en sevdiği oğluna emanet edermiş. Çünkü ona güveni, inancı tammış. Ancak bu oğul babasının yokluğunda emanetine sahip çıkmak yerine ailesini yok etmeye, malına mülküne sahip çıkmaya hatta babasını öldürmeye yeltenirmiş. Şimdi böyle bir oğula şer'en ne yapmak icap eder?

El cevap: Babasının malına mülküne, gücüne kuvvetine göz koyan, ailesine karısına çocuğuna zulmetmeyi isteyen bu zalimi katletmek münasiptir.'

Sultan Süleyman'ın aldığı bu cevap kararını vermesini sağlayacaktır.







Haberin Devamı