Gazete Vatan Logo

İşte peşmergeye gidecek silahlar!

Alman ordusu basına tanıttı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne Almanya’nın göndereceği silah ve mühimmatın ilk kısmı, Müritz kentindeki askeri malzeme deposunda hazırlanıyor. Son kontrolleri yapılan silah, mühimmat ve askeri teçhizatın 24 Eylül’de Irak’a gönderilmeye başlanması hedefleniyor. Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin Müritz kentindeki askeri malzeme deposunda düzenlenen basın bilgilendirme etkinliğinde, IKBY’ye gönderilecek teçhizatlar gazetecilere gösterildi.

70 milyon euroluk silah

Mecklenburg-Vorpommern birliğinde görevli olan Yarbay Klaus Brandel, IKBY’e gönderilecek malzemenin ilk dilimin yaklaşık 600 ton olduğuna dikkat çekti, ilk dilimde gönderilecek silah ve malzemelerin taşınmasının bir seferde gerçekleşemeyeceğini, bunun için 6 ila 10 arasında seferin gerekli olduğunu vurguladı. “Irak’a gönderilecek tüm malzemeler yaklaşık 70 milyon avro değerinde” diyen Brandel, ‘’Sadece ilk dilimde gönderilecek silah, teçhizat ve araçların değeri 30 milyon avro’’ ifadesini kullandı.

Eğitimler Almanya’da

Silahların dağıtımı için 4 subay ve 2 astsubayın 2 haftadan beri bölgede bulunduğunu ifade eden Brandel, bu askerlerin IKBY yönetimi ve peşmerge ile temasta olduklarını ve silahların dağıtımını organize edeceklerini belirtti. Peşmergeye hafif silahlar konusunda eğitim vermek için Almanya’dan 6 paraşütçü askerin de yakın zamanda bölgeye gönderileceğini açıklayan Brandel, milan tanksavar gibi ağır silahlar konusunda eğitim vermek için de 30 Peşmergenin Almanya’ya geleceğine işaret etti.

Haberin Devamı

8 bin G3 tüfek 30 tanksavar
Almanya, IKBY’ye üç sevkiyat dilimi sonunda 8 biner adet G3 ve G36 piyade tüfeği ile p1 tipi tabanca, 40 MG 3 makineli tüfek, 30 milan tanksavar, 240 bazuka, 100 sinyal tabanca, 10 bin el bombası, 25 seyyar mutfak, 125 çadır, bin 500 dürbün, 4 bin koruma gözlüğü, 270 kişisel sıhhi malzeme yardımında bulunacak. Almanya, bu ayın başında yaklaşık 9 bin 500 parçadan oluşan koruyucu yelek, kask, mayın arama detektörleri, gece görüş gözlüğü, telsiz ve metal detektörleri IKBY’e göndermişti. Alman hükümeti IKBY’e silah yardımında bulma kararını 31 Ağustos’ta almıştı.
ABD’den muhaliflere askeri yardım onayı
ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemeyi onayladı. Başkan Barack Obama’ya Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için yetki verilmesini öngören düzenleme, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi’nde 156’ya karşı 273 oyla kabul edildi. Obama, düzenlemenin onaylanmasıyla IŞİD’le mücadelede önemli bir adım attıklarını söyledi. Düzenlemeye hayır oyu verenlerin fazla olması, IŞİD’e karşı stratejinin başarılı olacağına dair şüphelerin hala devam ettiğini gösteriyor.

Haberin Devamı