Gazete Vatan Logo

İşte o bayrak direğinin öyküsü!

Anıtkabir’deki bayrak direğinin öyküsü 67 yıl öncesine kadar uzanıyor

Genelkurmay’ın değişeceğini açıkladığı Anıtkabir’deki bayrak direğinin öyküsü 67 yıl öncesine kadar uzanıyor.

Genelkurmay Başkanlığı geçtiğimiz gün internet sitesinde 9 Kasım 1950’de Anıtkabir’e dikilen bayrak direğinin değişeceğini açıkladı. ODTÜ’nün yaptığı çalışmalar sonucu direğin meteorolojik etkilerden zarar gördüğünü belirten Genelkurmay Başkanlığı yeni bayrak direğinin 29 Ekim’deki Cumhuriyet Bayramı’na yetişeceğini duyurdu.

Değiştirilecek bayrak direğinin filmlere konu olacak bir hikayesi var. 1937’de Amerika’ya yerleşen Makedonya doğumlu Nazmi Cemal, Bronx’ta sancak direkleri üreten bir fabrikanın sahibiydi. Atatürk için Anıtkabir inşa edildiğini duyunca dünyada eşi benzeri olmayan bir bayrak direği yapmak istedi. 1945’de önce New York Büyükelçisi Münir Ertegün ile görüştü sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na bir mektup yazarak isteğini iletti.

İsteği kabul gören Nazmi Cemal, o tarihte 100 feet olan en uzun bayrak direğine 10 feet ekleyerek 33.53 metre uzunluğunda tek parça ve 5 ton ağırlığında bir bayrak direği yaptı. Büyükelçi Münir Ertegün 1946’da Amerika’da vefat edince naaşla birlikte, devasa bronz bayrak direği New York Limanı’nda düzenlenen bir törenle Missouri Zırhlısı’na yüklenerek Türkiye’ye gönderildi.

Gönderdiği bayrak direğinin ucundaki ay yıldızı 22 ayar altın yaprakla kaplayan Nazmi Cemal, ayrıca 6x3.6 metre boyutunda bir de Türk bayrağı yolladı. Cemal, 20 yıl boyunca bayrak direğinin bakımını da yaptı.

Haberin Devamı