Gazete Vatan Logo

İşte Fransa'da cumartesi günü gösterisinin bilançosu!

Fransa'nın başkenti Paris'te "sarı yeleklilerin" düzenlediği gösteriye polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ederken, gün içinde 168 kişi gözaltına alındı.

İşte Fransa'da cumartesi günü gösterisinin bilançosu!

Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine öfkeye ve isyana dönüşen gösteriler, hükümetin iptal çağrılarına rağmen bugün ülke genelinde devam ediyor.

Macron'un vaatlerini yetersiz bulan eylemciler, gösterilerin beşinci haftasında bir kez daha Paris'te Champs-Elysees Caddesi ve Opera Meydanı'nda toplandı.

Geçen haftalara göre sayıları az olan göstericiler ile polis arasında sık sık gerginlik yaşandı. Sabah saatlerindeki ilk müdahale sonrası Champs-Elysees Caddesi etrafındaki ara sokaklara da yayılan gösteride polis ve protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE EDİLDİ

Polise taş atan göstericilere, güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Bu sırada gözünden yaralanan bir gösterici ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Protestocular, atılan biber gazı kapsülünün bir göstericinin gözüne isabet ettiğini öne sürdü.

Fransız medyası 168 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, geçen hafta bin 200 kişi gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

Gösteri nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı da kapatıldı. Ülke genelindeki cadde ve yollarda 199 blokaj eylemi yapıldı.

ÜLKE GENELİNDE GÖSTERİ

Başkent Paris'in yanı sıra ülkenin diğer kesimlerinde de "sarı yelekliler" sokağa çıktı. Fransa'nın Saint-Etienne kentinde yapılan eylemde göstericiler ile polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Arles kentinde ise yol ve caddelerde blokaj eylemi yapan göstericiler lastik yaktı. Nantes'ta ise eylemciler, bir aracı ateşe verirken, Marsilya'da 12 kişi gözaltına alındı.

Polise göre öğlen saatlerinde ülke genelinde düzenlenen gösterilere 33 bin 500 kişi katıldı.

89 BİN POLİS, 14 ZIRHLI ARAÇ

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris'i 8 bin polis ile 14 zırhlı araç korudu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron'un kurucu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketinden milletvekili Bruno Questel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sarı yeleklilerin cuma akşamı Bourgtheroulde'daki evinin önünde av tüfekleriyle havaya 6 el ateş açtığını ve ölümle tehdit edildiğini belirtti.

Haberin Devamı