Gazete Vatan Logo

İşte CHP'li vekilin Gül'e sunduğu rapor!

CHP'nin telekulak ve bilişim uzmanı milletvekili Erdal Aksünger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduğu raporunda bazı önerileri ve tespitleri gündeme getirdi.

İşte CHP'li vekilin Gül'e sunduğu rapor!

Raporda, "Türkiye'de dinleme ve izleme yapmaya yetkili kuruluşlara ait örtülü ödenekler ve bu ödeneklerden yapılan harcamaların denetiminin yapılacağı ayrı bir komisyon kurulmalı" denilirken GSM operatörlerinin de dinlemeye önlem alması istendi.

CHP İzmir Milletvekili bilişim uzmanı Erdal Aksünger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmede, dinleme ve izlemelere ilişkin kapsamlı değerlendirmelerin yanı sıra bir de rapor sundu. Raporda, yer alan öneriler ve tespitler özetle şöyle:

Anket

Yasa dışı dinlemelerin önüne geçilebileceğine inanıyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






CAYDIRICI CEZA OLMALI

* Hem adli hem de önleme amaçlı yapılan izleme ve dinlemelerde yetkilerini yasalara aykırı olarak kullanan yetkililere verilecek cezalar artırılmalı, dinleme ve izlemelerde CMUK'a göre yapılan düzenlemeler yeniden güncellenmeli ve uygulanacak cezaların caydırıcı olması için ilgili yasalarda değişiklik yapılmalıdır.

* Suç unsuru bulunmadığı halde silinmeyen her türlü dataların, saklanmasına ve daha sonra başka kişi ve kurumlara servis edilmesinde ihmali bulunan kişi ve kurumlar hakkında ciddi ceza uygulamaları getirilmeli, bu dataların kanıt olarak kullanılmaması için düzenleme yapılmalıdır.

GSM ÖNLEMİ

* Ulusal ve bireysel güvenliğimiz için tüm GSM operatörlerinin santralları ve kullanılan yazılımları yerli olmalı, GSM şebekelerinin nasıl kontrol edilebileceğine, nasıl denetim altına alınacağına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalıdır.



* TİB'e veriler GSM operatörleri aracılığıyla gelmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak denetim yapılması gereken yer asıl veri kaynakları olan GSM operatörleridir. Dinlemeler GSM operatörleri aracılığıyla yapılmaktadır. Türkiye'de yasa dışı dinlemelerin en önemli kaynağı olan GSM operatörlerinin kendi bünyesindeki hatlara izinsiz olarak yapılan girişleri engellemek için gerekli önlemleri almasını sağlamak gereklidir.

* GSM operatörlerinin iletim hatlarına izinsiz girişleri önlemek için teknik yazılım ve donanımların sağlanması, ilgili logların tutularak sisteme kimlerin ya da hangi kurumların giriş yaptığı tespit edilerek kayıt altına alınmalı, ihlal edenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir.



* Dinleme ve izleme yapılan kuruluşların binalarının ve bu kuruluşlarda çalışan personellerin güvenliği sağlanmalıdır. Binalar Tempest veya Favadiay olmalı. Yani bina bir kafes gibi düşünülmeli dışarıya elektromanyetik dalga çıkışı engellenmelidir.

* Dinleme ve izleme yapma yetkisi bulunan kuruluşlar ve GSM operatörlerinde çalışanların özel kimlikleri olmalı, kimin nereye girip çıktığı bilinmelidir. Bilgisayar oturumlarına giriş şifreli olarak değil, biometrik el okuyucuyla yapılmalı, ayrıca güvenliği artırmak için pin ve elektronik imza kullanılmalı, sistemlerde güvenlik açısından kullanılan algoritmaların her görüşmede değişmesi gereklidir.

DİNLEMENİN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ

* Türkiye'de dinleme ve izleme yapmaya yetkili kuruluşlara ait örtülü ödenekler ve bu ödeneklerden yapılan harcamaların denetiminin yapılacağı ayrı bir komisyon kurulmalı, bu kuruluşların örtülü ödeneklerden aldığı her türlü araç ve gereç kayıt altına alınmalı, envanterleri tutulmalıdır.

* Siyasi parti temsilcilerini itibarsızlaştırmak için yapılan operasyonlarda kullanıldığı bilinen, çift sim kart takılarak kullanılan, görüntüleri 3G sistemiyle aktarılabilen, sim kartlarını arama veya SMS gönderme yöntemiyle çalışan kameraların hangi kurumlarda bulunduğu, bunların ülkeye hangi yollardan giriş yaptığı ve envanterlerinin bulunup bulunmadığı, sistemin bugüne kadar nerelerde kullanıldığı tespit edilmelidir.

* Hrant Dink cinayetinde logların değiştirilmesinde hem adli hem de idari olarak görev alan kişiler tespit edilmeli, bu kişilerin kimler adına bu işi gerçekleştirdiği tespit edilmelidir.

* Türkiye'de yer tespiti ve sahte baz istasyonu olarak kullanılan A15, A25 olarak bilinen teknik cihazlar ve bu cihaların üst versiyonu hangi kurumlarımızda bulunduğu, bu cihazlar nerelerde ve ne amaçla kullanıldığı, ithalatların hangi kurum tarafından hangi ülkelerden yapıldığı tespit edilmeli, taklit baz istasyonlarının kullanımının engellenmesi gerekmektedir. Bunun içinde GSM operatörleri kullanıcılarına kriptolu kullanım sağlamak için gerekli alt yapıyı sağlamalıdır.

EGO DOSYASI

* TURKTRUST şirketinin ürettiği, insanların tüm kişisel hesap hareketlerine, banka bilgilerine, elektronik postalarına, yazışmalarına kadar müdahale etme yetkisine sahip 2 adet hatalı sertifikanın bir tanesinin EGO Genel Müdürlüğü tarafından kullanıldığının tespit edilmesi, gözleri Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne çevrilmesine neden olmasına rağmen, bu sertifikanın nerelerde kullanıldığı, hangi işlemlerin yapıldığı, alt sertifikaların üretilip üretilmediği tespit edilmemiştir.

* TİB ve BTK tarafından son 10 yılda yapılan uygulamaların tekrar incelenmesi ve soruşturulması gereklidir. Günümüzün teknolojisi karşısında dinleme faaliyetlerini belki bir ölçüde sınırlandırılması mümkün olsa da temelde bütünüyle engellenmesi mümkün olamaz. Bu nedenle Türkiye'de yasal olarak dinleme ve izleme yetkisi olan kuruluşları ve GSM operatörlerini denetleyen bağımsız bir kuruluş kurulmalıdır.

Haberin Devamı