Gazete Vatan Logo

İşte çalışanları ayağa kaldıran 19 neden

İş bırakma eylemi sona erdi, Sosyal Güvenlik Reformu tartışması ise sürüyor

Emek Platformu'nun Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştirdiği 2 saatlik iş bırakma eylemi saat 12.00 itibariyle sona erdi. Sendika başkanlarının çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemine ilişkin açıklamalar yapması bekleniyor.

Aileleriyle birlikte 20 milyonu aşkın yurttaşı temsil eden 17 meslek ve emek kuruluşunun, bugün ülke genelinde uyarı niteliğinde iş bırakma eylemine gitmesine, SSGSS tasarısındaki 19 temel konuda “kazanılmış haklara dokunan” düzenlemeler yol açtı.

Hükümetin “sosyal güvenlik reformu” olarak sunduğu, ancak çalışanların emeklilik ve sağlık alanındaki birçok hakkını ortadan kaldıran yasa tasarısına karşı Emek Platformu’nun uyarı eylemi başladı.

TBMM'deki sosyal güvenlik düzenlemesinin, şu 19 temel konuda “kazanılmış haklara dokunduğu” belirlendi:



1- Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e; prim gün sayısı 7 binden 9 bin'e yükseltiliyor.

2- Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları bazı sektörlerde ellerinden alınıyor.

3- Malüllük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla; 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltiliyor.

4- Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2'ye indiriliyor.



5- Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100'ü yerine, yüzde 30'u dikkate alınacak.

6- İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılıyor.

7- Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık almakla karşı karşıya kalabilecek.

8- Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'den, yüzde 50'ye düşürülüyor.

9- Emekli aylıklarının yükseltilmesinde yalnızca enflasyon oranındaki artış dikkate alınacağından, emekli, dul ve yetimlere refahtan pay veriliyor.

10- Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak düzenleniyor.

11- Asgari ücretin üç katı tutarında verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına indiriliyor.

12- Yetim kız çocukları için ödenmekte olan evlenme yardımı (çeyiz parası) yetim aylığının 24 katı tutarından, 12 katına düşürülüyor.

13- Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin yararlanacakları sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemleri, ilaç ve tıbbi malzemelerin miktar ve sürelerinin belirlenme yetkisi kurum yönetimine bırakılarak belirsizlik yaratılıyor.

14- Diş protezlerine yaş sınırı getirilerek 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişiler protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödeyecek.

15- Çalışanlar ile emekli dul ve yetimler, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecek.

16- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere, üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülüyor.

17- Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; protez, ortez ve ilaç bedelleri için yüzde 10 ve yüzde 20 oranında değişen oranlarda katılım payı ödenecek.

18- Çalışması sona eren sigortalılardan, önceki yıl içinde 90 gün prim ödeyenlerin kendileri, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırılıyor.

19- Genel Sağlık Sigortası primlerini devletin ödeyeceği kişiler için asgari ücretin üçte biri olarak belirlenen yoksulluk sınırı, nasıl elde edildiğine bakılmaksızın hanenin tüm gelirlerini dikkate alacağından, toplumun büyük bir bölümü sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulacak.

Aylığı 220 YTL olan yoksul sayılmayacak

* Marmara Üniversitesi Öğretim görevlisi Atilla Özsever’in verdiği bilgiye göre kaynakçı, gazeteci, uçuş personeli, posta dağıtıcısı gibi meslek sahiplerinin her 360 gün için 90 gün olan yıpranma hakkı kaldırılıyor. Süt emzirme yardımı altı aydan bir aya düşürülüyor.

* Yetim kız çocuklarına ödenen çeyiz parası yetim aylığının 24 katıyken yarı yarıya azılıyor.

* Aylık geliri 214 YTL’yi geçenler yoksul kabul edilmiyor ve 25 YTL genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalıyor.

İLGİLİ HABERLER

CHP'den eyleme destek!

İstanbul'daki hastanelerde iş bıraktı

Türk-İş Genel Başkanı: Taleplerimiz hemen dikkat alınmalı!

Zonguldak'ta yağmur altında protesto

Hükümete 'Uyarılara kulak ver!' çağrısı

Muğla, Ordu, Manisa ve Denizli de eyleme katıldı

Parlamento muhabirleri de eyleme destek verdi

Unakıtan: Çalışanların Sosyal Güvenlik Reformu'na sevinmesi lazım

Haberin Devamı