Gazete Vatan Logo

İşte afla serbest kalan katiller!

RahŞan Affı ile çıkan tutuklulardan birçoğu, yine suç işleyerek yeniden cezaevine döndü. İşte sadece birkaçı...

Serpil Öğretmen’i öldüren tinerciler

4 tinerci İsmail Ayvacıoğlu, Serdar Kaçmaz, İsmail Çolak ve Savaş Tüblek, 1998’de anasınıfı öğretmeni Serpil Yeşilyurt ve annesi Hanım Yeşilyurt’u kaçırdı. Serpil Öğretmen’i tecavüz edip öldürdüler, yine tecavüz ettikleri annesini ise ağır yaraladılar. Her 4 hükümlü de “Rahşan Affı” gerekçe gösterilerek salıverildi. 24 Aralık 2005’te çıkan hükümlülerden Savaş Tüblek, kısa bir süre sonra Ümraniye’de Serhat Akar ve kardeşini yaralamaktan tutuklandı .

Ankaralı yamyam

Ankara’da 55 yaşındaki Cafer Er’i tabancayla vurarak öldürdükten sonra etlerini yiyen Özgür Dengiz’in 10 yıl önce Gölbaşı’nda bir kişiyi öldürdüğü için hüküm giydiği ve 3 yıl 4 ay yattıktan sonra ’Rahşan affı’ ile serbest kaldığı ortaya çıkmıştı.

Bankacının katilleri

Banka Müdürü Sema Adın’ı öldürmekten müebbet hapse mahkum olan dört sanık ’Rahşan Affı’ndan yararlanarak altı yılda tahliye olanlardan. Saldırganlar bankadaki paraları hesaplarına geçirdikten sonra Adın’ı ayaklarına beton ve demir bağlayarak denize atmıştı.

Rahşan Affı’yla 45 bin kişi çıktı

Kamuoyu ve birçok hukukçudan büyük tepki toplayan 4616 sayılı “Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası”, 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarıldı. Bu nedenle ’Rahşan Affı’ olarak anılan yasa, 9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan ’Hayata Dönüş Operasyonu’ndan 3 gün sonra çıkarılan yasayla ilk planda cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak tahliye oldu. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarıyla yasanın kapsamının genişlemesi sonucu cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu. Afla çıkan birçok tutuklu, kısa bir süre içinde işledikleri suçlar yüzünden yeniden cezaevine döndü. Cezaevlerinde yer kalmadığı için çıkarılan af yasasının ardından 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştü. Ancak, 3 yılda mahkum sayısı 20 bin artarak yeniden 64 bine çıktı. Rahşan Ecevit, büyük tartışma yaratan af için “Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı” demişti.

Haberin Devamı