Gazete Vatan Logo

İstanbul uçaklarında radyasyon alarmı

British Airways’in 20 kez İstanbul seferi yapan üç uçağında radyoaktif zehir kalıntısına rastlandı. Sağlık Bakanlığı Türk yolculardan ter ve idrar örneği toplayacak

Eski Rus ajanı Alexander Litvinenko’nun İngiltere’de polonyum-210 adlı radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülmesinin ardından başlayan radyasyon tehdidi ülkemize kadar ulaştı. 24 Kasım’da ölen Litvinenko ile Ekim ayı sonunda görüşen 3 Rus ajanı, British Airways’e ait uçaklarla Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçtu. Litvinenko’nun ölümüne ilişkin açılan soruşturmada, Ruslar’ın üzerinde polonyum-210 kalıntıları bulunduğu ve radyoaktif maddeyi etraflarına saçtıkları ortaya çıktı. Ruslar’ı Moskova’ya taşıyan Boeing 767 tipi 3 uçakta radyoaktif zehir kalıntılarına rastlandı. Zehir taşıyan bu 3 uçak aralarında İstanbul’un da bulunduğu onlarca Avrupa kentine uçtu. Rus Transaero şirketine ait 2 uçakta da radyoaktif zehir kalıntısı bulundu.

“HEMEN HASTANEYE BAŞVURUN”
27 Ekim ile 23 Kasım tarihleri arasında Londra-İstanbul ve İstanbul-Londra hattında tam 20 sefer yapan ‘zehirli’ uçaklarda tam 3 bin 222 yolcunun bulunduğu ortaya çıktı. ABD’den American Airlines havayollarıyla Londra aktarmalı olarak British Airways ile İstanbul’a ulaşan yolcuların da sağlıklarının tehdit altında olduğu belirlendi. Avrupa genelinde 221 uçuş ve 33 bin yolcunun etkilendiği açıklandı.

Türk Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Atatürk Havalimanı yetkililerinden yolcu listelerini alarak seyahat eden 3 bini aşkın kişiden ter ve idrar örneği alınacağını açıkladı. İngiliz İçişleri Bakanlığı da, “Uçaklarının indiği ülkelerle temasa geçtik. Sağlık riskinin çok yüksek olmadığını düşünüyoruz. Kendini kötü hissedenler destek hatlarını arasın” uyarısını yaptı. British Airways de bu seferlerde görev yapan üç bin çalışanını kontrol ettireceklerini duyurdu. Uzmanlar, polonyum-210’un sindirim sistemi yoluyla vücuda girdiğinde ölümcül olduğunu, ancak temas veya solunum yoluyla da nüfuz edebildiğini açıkladı.

Polonyum 210 nedir?
Radyoaktif zehir polonyum-210’un sadece bir tuz zerreceği büyüklüğündeki parçası dahi sindirim yoluyla iç organlara temas ettiğinde ölümcül oluyor. İç organlar iflas ediyor. Uçak kabinleri gibi kapalı devre havalandırma sistemi olan ortamlara bırakıldığında, polonyum-210 solunum yoluyla da vücuda nüfuz ediyor. Uzun dönemde kansere yol açıyor. Rusya lideri Putin karşıtı olan eski KGB ajanı Litvinenko, 26 Ekim’de Londra’daki bir restoranda yemek yedikten sonra fenalaşmıştı. Litvinenko, 1 Kasım’da hastaneye kaldırılmış ve iki hafta içinde saçları dökülmüştü. 24 Kasım’da iç organları iflas ederek can vermişti.

LONDRA’DA ZEHİR BULUNAN 12 BÖLGE KARANTİNAYA ALINDI
İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, Londra’da radyoaktif madde incelemesi yapılan 24 adresten 12’sinde bu tür madde izine rastlandığını açıkladı. 12 bölge karantina altına alınırken idrar testi yapılan 38 kişide polonyum-210 izine rastlanmadı.

TAEK: Risk çok düşük
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Oktay Çakıroğlu, yolcuların bu maddeden etkilenme riskinin çok düşük olduğunu ifade ederek paniği neden olabilecek her herhangi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Oktay Çakıroğlu, yolcuların istemeleri halinde kurumun İstanbul ve Ankara’daki merkezlerine başvurarak gerekli incelemelerden geçebileceklerini belirtti.

İŞTE ACİL DURUM NUMARASI
British Airways, radyasyon riski olan seferlerde yolculuk edenlerin 0044 191 211 3690 numaralı telefon hattını aramaları için çağrı yaptı.

Haberin Devamı