Gazete Vatan Logo

İstanbul trafiğine ‘havadan’ çözüm!

Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı’nın ÇED raporu tamamlandı. 15 kilometrelik hattın 2019’da hizmete açılması planlanıyor

İstanbul trafiğine ‘havadan’ çözüm!

İstanbul trafiğine havadan çözüm olarak düşünülen havaray projesi başlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım dairesi tarafından projesi hazırlattırılan Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı’nın ÇED raporu tamamlandı. Yaklaşık 15 km olacak hattın maliyeti 861 milyon 172 bin lira olacak. Proje ve inşaat süresi toplam 48 ay olan havarayın 2019’da hizmete açılması planlanıyor.

E-5 trafiğini rahatlatacak

Soğütlüçeşme-Beylikdüzü Metrobüs hattına entegre olacak havaray, Sefaköy’den başlayıp kuzeye doğru Halkalı Caddesi ve Hürriyet Bulvarı’nı takip ederek Fatih Terim Stadyumu’nda sonlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu hatla özellikle sabah ve akşam saatlerinde pik noktaya ulaşan Beylikdüzü, Bakırköy istikametinde çalışmaz hale gelen E-5 trafiğini by-pass ederek Sefaköy-Halkalı civarı ve Halkalı Caddesi’nin nefes almasını sağlayacak.

Saatte 105 km

Havaray için İBB bölgedeki yolculuk potansiyeline hizmet verebilecek ortalama 44 metre olan araçları tercih etti. Buna göre 3 ile 5 vagondan oluşan, 28 ile 48 metre uzunluğundaki araçlarda tam kapasite dolu olduğunda 145 oturan, 340 da ayakta olmak üzere toplamda 485 yolcu taşınabilecek. Yaklaşık 78 ton ağırlığındaki araçlar, saatte 105 km maksimum hızla yolculuk yapıyor.

Haberin Devamı

17 istasyon

Projede yer alacak 17 istasyon şöyle: Sefaköy, Armoni Park, Borusan, Sanayi, Gümrük Yolu, Halkalı Merkez, TOKİ 1, TOKİ 2, Arena Park, MASKO, Ziya Gökalp, Atatürk Oto Sanayi-1, Atatürk Oto Sanayi-2, Başak Konutları, Onurkent, Oyak Kent ve Fatih Terim Stadyumu.

2 YENİ PROJE DAHA

Heybeliada’ya deniz otobüsü iskelesi

İBB Heybeliada’ya yeni bir deniz otobüsü iskelesi inşa edecek. Projede 1.146 metrekare alan üzerine inşa edilecek yeni iskele arazisinin bir bölümü İBB’ye, büyük bölümü ise Milli Emlak’a ait. Yeni dolgu yapılmayacak iskele Heybeliada’daki Şehir Hatları Vapur İskelesi’nin kuzeyinde olacak.

Harem’e arabalı feribot iskelesi

İstanbul’da yenilenecek bir diğer iskele Harem’de olacak. Harem’e yapılacak yeni arabalı feribot ve deniz otobüsü iskelesi 15 bin 682 metrekarelik alana inşa edilecek. Yeni Harem iskele alanı içinde araç bekleme ve otopark ile iki yönetim binası, gişeler ve kafeterya bulunacak

Haberin Devamı