Gazete Vatan Logo

İstanbul patinaj çekti

Üç gündür yoğun kar yağışıyla boğuşan mega kentte ulaşımda büyük aksamalar yaşandı. İstanbullular gece geç saatlerine kadar yollarda kaldı. Kar yağışı yarından sonra bitiyor

İstanbul patinaj çekti

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun kar yağışı 15 milyonluk kenti felç etti. Yüzbinlerce İstanbullu iş çıkışı yollarda kaldı. Evlerine gitmekte güçlük çekti. Karda araç kullanılması konusunda çok deneyimli olmayan İstanbullular zincir ve kar lastiği de takmayınca yollarda saatlerce çabalayıp durdular. İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’nde gazetecilerin karşısına geçip İstanbul’a yaşananlarla ilgili bilgi verdi.

Vali Şahin, karın bazı yerlerde görüş mesafesini 5 metreye kadar düşürdüğünü söyledi. Bundan kaynaklanan trafik kazalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Şahin, kazaların da özellikle ana arterlerde tıkanmalara sebep olduğunu anlattı. Şahin, olumsuzluklara karşı alınması gereken tedbirleri konuşmak için bir araya geldiklerini dile getirerek, “Sürücülerimizin, özelikle yola çıkarken mutlaka tedbirli olmaları, zincir ve halat bulundurmalarını, ağır tonajlı vasıtaların da zincirsiz kesinlikle yola çıkamayacaklarını bilmelerini rica ediyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Özel aracınızla çıkmayın

Vatandaşlardan gerekmedikçe özel araçlarıyla yola çıkmamalarını isteyen Şahin, “Toplu ulaşım noktasında Büyükşehir Belediyemizin metro, otobüs olsun diğer hatlarda olsun bir sıkıntısı yok. Her güzergaha her noktaya ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyorum” diye konuştu.

Vali Şahin, karla mücadele çalışmalarının en iyi ve hızlı şekilde devam ettiğini anlatarak, “Tabii dün iki büyük ‘tıkanma’ diyelim, kaza demeyelim. Edirne güzergahında tıkanma yaşadık. Bu da tırlarımızın maalesef tedbirsiz yola çıkmasından kaynaklanan kaymalar neticesinde yol tıkanması suretiyle oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, evsizlerle ve yolda kalan vatandaşlarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin güzel ve gayretli çalışmaları olduğunu da söyledi.

Metroda arıza oldu seferler durdu!

KARDAN ana yolların bile kapandığı İstanbul’da metro da arıza yapınca olan yine vatandaşa oldu. Yenikapı-Hacıosman metrosunun Şişli bölgesinde dün saat 17.15’te enerji hatlarında yaşanan arıza yüzünden seferler 32 dakika durdu. Trenlerde bulunan yolcular tahliye edildi. İş çıkışı yaşanan arıza yüzünden duraklarda bekleyen yolcuların sayısı kısa sürede on binleri aştı. Arıza saat 17.47’de giderilince seferler yeniden başladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da kar, yer yer 60 santimetreyi buldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kentin yoğun kar yağışı altında olduğunu belirterek, yağışın zaman zaman tipiye dönüşmesiyle görüş mesafesinin kısalarak yoğunluk yaşanmasına sebep olduğunu anlattı.

Topbaş, “Şu anda arazide 5 bine yakın insanımız, yoğun bir şekilde koordineli olarak çalışıyor. Özellikle bin 50 civarında da aracımız arazide mevcut” dedi. Topbaş, kentte yer yer 60 santimetreyi bulan kar yağışının gerçekleştiğini ve yağışın devam ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti, “Toplu taşıma araçlarımızın daha fazla hizmet verebilmesi için sefer sayılarını artırdık. Deniz hatlarımızda bazı bölgelerde problemler var. Adalar ve Yalova gibi.” Topbaş, kar yağışı nedeniyle meydana gelen kazaların getirdiği yoğunluk ve baskının da trafikte olumsuz etki yarattığını belirtti.

Haberin Devamı

15 bin ton tuz döktük

Yağışın devamı konusunda 30 saatlik süreden söz edildiği bilgisini veren Topbaş, sözlerini ”Atatürk Havaalanı’na da buzlanmalar nedeniyle destek vermekteyiz. 15 bin ton tuz atıldı. Bugüne kadar bu ölçekte tuz atılmamıştı. Lokal, yer yer sıkıntılar yaşanabilir. Bunun da normal karşılanması gerekir. İlçe belediyelerimize destek verdik. Mahalle arasındaki sokakların temizlenmesi için tuz desteği yaptık.”

Su fazla geldi baraj kapaklarını bile açtık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş barajlardaki doluluk oranının yüzde 95’lere geldiğini belirterek, “Bir taraftan barajlarımızın dolduğunu yüzde 95’lerin üzerine çıktığını ifade etmek istiyorum. Hatta bazı noktalarda baraj kapaklarını açmak durumunda kaldık. Bunu da bir bereket olarak değerlendirmek lazım” dedi. İstanbul barajları dün yüzde 94.3’lük doluluk oranıyla son dört yılın en dolu seviyesini yakalamıştı. Kadir Topbaş ise vatandaşların ulaşımda aksaklıklar yaşamaması için toplu taşıma araçlarında sefer sayılarını artırdıklarını söyledi. Vatandaşları toplu taşıma araçlarını kullanmaları yönünde uyarılarda bulunan Topbaş “Bu yoğun ve baskın, zaman zaman görüş mesafesinin 5 metreye kadar düştü tipi halinde vatandaşlar mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullansınlar. Hatta gerek duyulmadığı müddetçe dışarıya çıkmamalarını özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

10 bin kumanya dağıtıldı 3 bin yolcu otelde

Türk Hava Yolları, yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden uzun mesafeli ve Avrupa’ya yatılı uçuşlar dışında tüm seferlerini iptal etti. THY, Atatürk Havalimanı’ndaki sefer iptalleri ve gecikmeler nedeniyle mağdur olan yolcularına yönelik özel çalışma başlattı. Havalimanında bekleyen yolcularına 10 bin kumanya dağıtan THY, uçuşları iptal edilen 3 bin yolcuyu da çevredeki otellere yerleştirdi. Atatürk Havalimanı varış ve çıkışlı 18-19 Şubat tarihli bilet sahibi THY yolcularının, mevcut biletlerini çağrı merkezi aracılığıyla hafta sonuna kadar hiçbir ücret farkı ödemeden de değiştirebilecekleri kaydedildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Atatürk Havalimanı’ndaki seferlerin durdurulmadığı hava şartlarından dolayı gecikmeli olarak yapıldığını bildirdi.

İki hava kütlesi çarpışıyor gök gürültülü kar oluşuyor

İstanbul’da kar yağışı, İstanbullulara alışık olmadıkları bir doğa olayını da yaşattı. Genelde bahar aylarında yağmurlu havada gelen şimşek ve gök gürültüsünün kar yağışıyla birlikte yaşanması korkuya neden oldu. Yaşanan bu doğa olayını İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu şöyle açıkladı,

“Karadeniz üzerinden kuru ve soğuk hava kütlesi geliyor. Bu hava kütlesinin özelliği kar yağışını taşıması. Hava kütlesi gelirken mecburen deniz üzerinden geçiyor. İşte bu nokta çok önemli çünkü deniz yüzeyince hava sıcaklığı 8 derece iken hava kütlesindeki sıcaklığı -10 derece civarında seyrediyor. Aradaki sıcaklık farkı 10-15 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklık farkı da dengesizliğe yol açıyor. Soğuk hava yüzünden yağmur damlacıkları ve kar kristalleri bir birine sürtünerek statik enerji oluşturuyor. Bu da bir yandan gök gürültüsü ve şimşeğe sebep olurken bir yandan da kar yağışı gerçekleşiyor. Aynı olay İstanbul’da yakın zamanda geçen kış Aralık ayında ve 2012 kışında yaşandı.” (Emre ESER / VATAN HABER MERKEZİ)

Beyrut uçağı kara saplandı

Türk Hava Yolları’nın Beyrut’tan İstanbul’a gelen uçağının ön tekerlekleri kara saplandı. TK829 sefer sayılı Beyrut-İstanbul tarifeli uçağı, sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı’na sorunsuz indi. Pistten ayrılan uçak, taksi yolunda ilerlemeye başladı. Yoğun buzlanma nedeniyle taksi yolundan çıkan uçağın ön dikmeler olarak adlandırılan tekerlekleri, kara saplandı. Teknik ekipler müdahale ederek, uçağı kaldığı yerden park pozisyonuna aldı.