Gazete Vatan Logo

İstanbul Dubai’nin sıcağını aratmadı

Dubai’den dünyaya yayılan Cityscape fuarı, ilk kez Türkiye’de düzenlendi. İstanbul’a Körfez’den gelen yatırımcılar alıma odaklandı. Sıcak satış öne çıktı, Dubai’yi aratmadı

İstanbul Dubai’nin sıcağını aratmadı

Türkiye, başta Dubai olmak üzere Abi Dabi, Mısır, Kore, Katar, Kuveyt ve Cidde’de düzenlenen Körfez’in en büyük gayrimenkul fuarlarından Cityscape’e ilk kez ev sahipliği yapıyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde dün kapılarını açan Cityscape Turkey’e yabancı yatırımcıların sabah saatlerinden itibaren yoğun ilgisi vardı. Türk firmaları, Dubai’de düzenlenen Cityscape Global’e büyük katılım gösterirken, aynı ilgi ‘iade-i ziyaret’ gibi Körfez Bölgesi’nden Türkiye’ye geldi.

Fuar, gayrimenkul profesyonellerinden çok yatırıma odaklanan ziyaretçileri ağırlıyor. Bu gelenek, Türkiye’deki fuarda da bozulmadı. Fuarda ‘sıcak satış’ ön plana çıktı. Başta Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar olmak üzere Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yatırımcılar fuarda toplu alım ve ortaklık görüşmelerine odaklandı. Fuara katılan firmalar, alım yapmak isteyen ziyaretçiler için indirimler düzenlemekle kalmadı, kapıda bekleyen özel minibüslerle yatırımcıları proje alanlarına götürdü.

Pazar burada, gelsinler

Fuara Emlak Konut, TOKİ, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Ege Yapı, DKY İnşaat, Ofton, Sinpaş GYO, Kuzu Grup, Sur Yapı, Varyap-Gap gibi sektörün önde gelen firmaları katıldı. Fuarı değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, fuardan tüm meslektaşlarının iyi netice beklediğini belirterek, “Dünyada en fazla proje İstanbul’da yapılıyor. Bu tür fuarların sürdürülebilir olması gerekiyor. Çünkü pazar burası, projeler burada, müşteriyi buraya getirmek lazım. Fransa’da düzenlenen MIPIM fuarının da burada yapılması gerekiyor. İstanbul Ticaret Odası’na da bunu söyledim. Fransa turizmine katkı sağlamak yerine MIPIM fuarını da burada yapalım” diye konuştu. Ağaoğlu CEO’su Önder Halisdemir de yabancı yatırımcıların alım odaklı olduğunu belirterek, “Önemli görüşmeler yapıyoruz. Gelenler 3-5 tane alım yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Minibüslerle geliyorlar

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, ülke gündemine rağmen fuardaki katılımın iyi olduğunu anlatarak, “Bu fuarda profesyonelden çok tüketici ve müşteriler var. Bu fuar sadece bir gövde gösterisi değil, sıcak satışın da olduğu bir fuar. Burada yabancılara yönelik Mirage Residence, Bursa Marka ve Exen Kule’yi sergiliyoruz. Kapıda VIP minibüsler bekliyor. Talep edeni proje alanına götürüyoruz. Randevularımız alındı, görüşmelerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Sea Pearl projelerindeki dairelerin yüzde 20’sini yabancılara sattıklarını söyledi. Kuzu, “Fuardan da İstanbul’dan da umutluyuz. Kurumsal yatırımcılarla görüşüyoruz, kat bazında talepler aldık” diye konuştu.

250 milyon $’lık fon kuruluyor

Katar’ın önde gelen halka açık gayrimenkul şirketlerinden Mazaya Qatar ile aracı kurum Global Menkul Değerler, stratejik bir işbirliğine imza attı. İki şirket arasında; yerel ve uluslararası nitelikli yatırımcılara sunulmak

üzere, Global MD Portföy Yönetimi Şirketi tarafından İslami kurallara uygun olarak kurulup yönetilecek gayrimenkul yatırım fonları için stratejik işbirliği yapılması amacıyla anlaşma imzalandı. Söz konusu fonlar, özellikle Türkiye’deki tamamlanmaya yakın projelere ve gelir getiren varlıklara odaklı yapılandırılacak. Anlaşma, Mazaya Qatar CEO’su Hamad Al Hedfa, Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker ve Global MD Portföy Yönetim Şirketi Başkanı Gaye Braida Fernandez tarafından imzalandı. Al Hedfa, Türkiye ile Katar’ın aynı gemide olduğunu söyledi. Hedfa, “Türk gayrimenkul pazarına yönelik bölgesel ilgi çok güçlü” dedi. Erol Göker, kurulması hedeflenen fon büyüklüğünün kısa sürede 250 milyon dolara ulaşabileceğini belirtti.

Haberin Devamı