Gazete Vatan Logo

İstanbul, başkanını seçiyor

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın görevinden istifa etmesinden sonra, bugün 16.00’da yapılacak seçimle mega kentin yeni başkanı belli olacak

İstanbul, başkanını seçiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim bugün Saraçhane’deki İBB Binası’nda yapılacak. Dr. Kadir Topbaş’ın İBB Başkanlığı’dan istifasından sonra başlayan süreçte mega kent için ilk adayını açıklayan parti CHP oldu. CHP bugün yapılacak seçimlere Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile girecek. Ak Parti’nin adayı ise seçimden önce açıklanacak. Ak Parti kulislerinde bir çok isim geçiyor. 2004 yılından itibaren İBB’nin patronu olan Kadir Topbaş’ın yerine aday gösterilecek adaylar içinde özellikle İlçe Belediye Başkanları’nın adı ön plana çıkıyor. En fazla telaffuz edilen isim ise Başakşehir Belediye Başkanı Mevlut Uysal.

Başkan olur mu?

Ak Parti kulislerinde konuşulan başka bir konu ise ‘İlçe Belediye Başkanı’ konusu. Önceki yıllarda İBB adayı belirlenirken ‘ilçe belediye başkanı olmasın’ prensibinin bu sefer de uygulanıp uygulanmayacağı konuşuluyor. Ancak Başbakan Binail Yıldırım’ın yaptığı açıklamada ‘Kadir Topbaş’ın yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Bir arkadaşımız boşalan koltuğu doldurmuş olacak’ demesi ilçe belediye başkanlarını bir adım öne çıkartıyor.

Haberin Devamı

Nasıl seçilecek?

Yeni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın seçileceği İBB Meclisi’nde 309 üye yer alıyor. Bu üyelerin 179’u AK Parti’li, 127’ CHP’li ve 2’si de MHP’li ve bir bağımsız. Yeni belediye başkanının belirlenmesi için ilk iki turda 207 oy gerekiyor fakat üye sayısı olarak çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti’nin üye sayısı, bu rakama ulaşmıyor. Eğer CHP veya AK Parti’den biri, ilk turda birbirlerinin adayına destek vermezse yeni başkan 3. turda belirlenecek ve 156 oy gerekecek.

‘Demokratik bir yönetim’ vaadi

CHP’nin adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı basın toplantısında, “Hangi partiden olursa olsun belediye meclisimizin bütün üyelerini artık İstanbul’u, İstanbullularla birlikte, İstanbul’dan yönetme iradesini ortaya koymaya davet ediyorum” dedi ve ekledi: “Çoğunluğun yönetme, azınlığın varolma hakkına saygı duyan bir demokrasi ve yönetim anlayışı vaat ediyorum. Sosyal belediyecilik vaat ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, emanet ettiği Cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkan bir anlayış vaad ediyorum. Çevrenin kalkınmaya, demokrasi ve özgürlüklerin güvenliğe kurban edilmediği, ama tüm bu kavramları dikkate alan bir yönetim anlayışı vaad ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı