Gazete Vatan Logo

İstanbul, başarıda Batman ve Erzurum’un altında kaldı

YGS sınavında 900 bin kişi bir yüksek öğretim programına yerleşecek

200 bin kişi soruların yüzde 20’sini bile yapamadı, Şırnak, Artvin ve Hakkari sıralamanın dibinde. İstanbul 43. sıraya yerleşip sınıfta kaldı. Doğu ve Karadeniz’den hiçbir il başarı sıralamasına giremedi. Konya büyük sıçrama yaptı. En başarılı il Yalova

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin kişiden en az 900 bininin bir yükseköğretim programına yerleşeceğini bildirdi. Yarımağan, “Liselerin bu sınavda meslek liselerinden daha başarılı olmaları beklenir. Ancak aradaki bu farkın, ben bu kadar olmamasını... Örneğin 180 puanı geçme oranı liselerde yüzde 90 iken meslek liselerinde yüzde 64. Yani bu yüzde 64’ün biraz düşük olduğunu söyledim” dedi.



Bir gazetecinin “16 soru çözmenin 140 puanı geçmeye yeterli olduğunu söylediniz. Ancak 70 bin üzerinde aday 140 puanı aşamadı. Bunu neye bağlıyorsunuz?” sorusu üzerine Yarımağan, bu sınavı değerlendirirken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Örneğin basın mensuplarının ’sıfır çeken’ dediği bir kitle var. Bu kitle bu sene azaldı. Niye azaldı? Bir soruyu iptal ettiğimiz için azaldı. Soruyu iptal etmeseydik bu kitle daha çok olurdu. Yani geçen sene 24 bindi, bu sene 14 bine indi. Bu kitleyle ilgili, bunların bilgi düzeyinin sıfır olduğunu söylemek mümkün değil. Diğer taraftan gerçekten ben de hayret ediyorum. Soruların yüzde 10’unu bile yapayan 70 bin kişi var. Soruların yüzde 20’sini bile yapamayan 200 binlik bir kitle var. Bunlar düşündürücü ama değişik nedenleri olabilir.”


Başarısız kentler

Yarımağan, “Karadeniz’de, Doğu’da, Güneydoğu’da hiç başarılı ilimiz yok. Başarılı illerimiz genelde Orta Anadolu’da toplanıyor. Biraz Ege var, 2 tane Akdeniz’den var. Çoğu Orta Anadolu’dan” yanıtını verdi. İstanbul’un kozmopolit bir şehir olduğunu ifade eden Yarımağan, “Orada demek ki her türlü öğrenci yer alıyor. Ankara ilk 10, İzmir ilk 13 içinde yer alıyor. İstanbul’un, bu kadar imkanlara sahip olan bir kentimizin, kültür başkentimizin, Türkiye’deki sanayinin önemli bir kısmının olduğu kentimizin eğitim başarısının biraz daha yüksek olması beklenir. Nedenlerini ben değerlendiremiyorum tabiİ. Onu ciddi biçimde araştırmak gerekir. İstanbul’un başarı düzeyi Batman’ın, Erzurum’un altında” diye konuştu. Bir gazetecinin “Sınavda başarılı olan iller sıralamasında Şırnak, Hakkari ve Ardahan’ın son sıralarda yer aldığını söylediniz. Bu illerin başarılı olabilmesi için yapılması gereken sizce nedir?” sorusuna karşılık Yarımağan, şunları söyledi: “Diğer illerle 10 puanlık bir fark var.
Bu 3 ilimize önem verilmesi lazım.”

Konya başarıpatlaması yaptı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavda dereceye girenleri açıkladı. Yarımağan’ın verdiği bilgiye göre, Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu 498.761 puanla birinciliği paylaştı. Sınavda İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi’nden Furkan Çağrı Top üçüncü, Adana Fen Lisesi’nden Kemal Sarı dördüncü, İzmir Fen Lisesi’nden Arman Özdemir beşinci, Konya Meram Fen Lisesi’nden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, Konya Meram Fen Lisesi’nden Bekir Tok yedinci, Ankara Fen Lisesi’nden Kamil Çalışkan sekizinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi’nden Ceren Uluer dokuzuncu, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi’nden Mücahit Yıldız onuncu oldu. Sınavda tüm puan türlerinin ortalamasına göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova’yı Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli izledi.

YÖK Başkanı’nın oğlu baraj puanları geçti

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın ODTÜ Koleji’nde okuyan oğlu Ömer Baran Özcan, YGS sınavı tüm puan türlerinde barajı aştı. ODTÜ Fizik Bölümünde sınava giren Özcan, YGS-1 puan türünde 257.226, YGS-2 puan türünde 239.291, YGS-3 puan türünde 336.323, YGS-4 puan türünde 332.549, YGS-5 puan türünde 325.402, YGS-6 puan türünde 292.966 puan aldı. Ömer Baran Özcan YGS-3 puan türünde 196 bin 354’üncü, YGS-4 puan türünde 175 bin 646’ncı sırada yer aldı. Özcan, sözel puan türleri olan YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde diğer alanlara göre daha başarılı oldu.

Şırnak Milli Eğitim Müdürü “Bu kadarını beklemiyorduk”

ŞIrnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, Şırnak’ın Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) en başarısız 3 il arasında yer almasıyla ilgili olarak, “Bu kadarını beklemiyorduk” dedi. Birlik, yaptığı açıklamada, YGS sonucunun kendilerini üzdüğünü belirterek, Şırnak’ta her türlü olumsuzluğa rağmen eğitim alanında ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Şırnak’ın en başarısız 3 il arasında yer aldığını ifade eden Birlik, “Bu kadarını beklemiyorduk. Lise son sınıf öğrencilerimizin tümünün bir ortalamasını görmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz bu sınavlara yıllar önce liseyi bitirmiş kişiler de katılıyor” diye konuştu. İl Milli Eğitim Müdürü Birlik, kimseyi eleştirmek istemediğini, birinci sorumlunun, Milli Eğitim Müdürü olarak kendisi olduğunu ifade etti.”

Sondan ikinci Ardahan’dan yorum, “Geçen yıldan iyiyiz”

Ardahan Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Görgülü, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) açıklanmasıyla birlikte ilin yine en son üç il arasında yer almasının kendilerini derinden üzdüğünü bildirdi. Görgülü, geçmiş yıllarda olduğu gibi Ardahan’ın yine sondan ikinci olduğunu belirterek, böyle bir sonuç beklemediklerini ifade etti. Bu durumun kendilerini ve eğitim camiasını derinden üzdüğünü ifade eden Görgülü, “YGS sonuçları açıkladığında ilk belirlemelere göre, Ardahan bir önceki yıllarda olduğu gibi yine en son üç il içinde yer aldı. Bu durum tabi ki bizi üzmüştür. Bir önceki yıla göre Ardahan olarak başarı elde ettik. Neden sonuncu olduğumuzu ayrıntılı bir şekilde Sayın Valimiz Mustafa Tekmen daha sonra açıklayacak” dedi.

GİRME BEKLET

İkinci birinci Konya’dan

YükseköĞretİme Geçiş Sınavı (YGS)’nda, Bilfen okulları içinde yer alan İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesi mezunu, tıp fakültesi öğrencisi Günay Yolcu ile 497.875 puanla birinciliği paylaşan Konya Meram Fen Lisesi öğrencisi Ayşenur Şam, başarısını düzenli çalışmaya, dershane ve okulun programlarına harfiyen uymaya bağlayan Şam, tıp okumak ve doktor olmak istediğini ifade etti. Ayşenur Şam’ın yanı sıra Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, aynı liseden Bekir Tok ise yedinci olarak ilk 10 içerisinde yer aldı. Akıncı ve Tok, gazetecilere yaptıkları açıklamada disiplinli ve düzenli çalışmayla başarılı olduklarını belirtti. Sabah Dershanesi, öğrencileri Türkiye altıncısı Mehmet Nuri Akıncı’yı 5 bin lira ile ödüllendirdi.

“Eğlenmek için girdim, tercih yapmayacağım”

BİRİNCİ olduğunu öğrendikten hemen sonra mezun olduğu Üsküdar Fen Lisesi’ne gelen Günay Yolcu, sevincini öğretmenleriyle paylaştı. Geçen yıl Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Türkiye 16’ncısı olduğunu ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü 1. sınıfta okuduğunu söyleyen Günay Yolcu, “Geçen sene Türkiye birincisi olmak istiyordum. Ama olmamıştı. Bu sene o amaçla girdim sınava ve birinci oldum. Çok mutluyum” diye konuştu. Yolcu, “Tıp istiyordum. Ve istediğim yeri de okuyorum. Okuluma devam ederim diye düşünüyorum. İkinci sınava girme konusunda karar vermedim” dedi.

İntihar eden kardeşi için sınavı kazandı

Hukuk fakültesini kazanarak savcı olmayı amaçladığını ifade eden Samet S, “Bu benim çocukluktan beri hayalim. Sınava hiç hazırlanmadan girdim. Kameralara konuşmak istemem, ölen benim kardeşim ve onun acısını yaşıyorum” diye konuştu. Baba Mustafa S. ise aile olarak çok zor dönemden geçtiklerini anlatarak, “Oğlum sınavı kazandığını garson olarak çalıştığı otelde öğrendi. Biz çok sevinçliyiz, bu kadar acı olayın ardından oğlumun sınavı kazanması çok sevindirici. Oğlum hukuk fakültesini kazanmak istiyor, inşallah kazanır. Onun da idealleri var” dedi. Fethiye’de 18 yaşındaki Soner Semih S, evlerinin önündeki çardağa iple asılı bulunmuş, gencin, kardeşlerinin dershane parasını ödeyemediği için cezaevinde bulunan annesinin durumuna üzülerek intihar ettiği öne sürülmüştü.

Kızlar yine daha başarılı

YükseköĞretİme Geçiş Sınavı’nda (YGS), 483 aday Türkçe, 2 bin 142 aday Temel Matematik, 183 aday da Fen Bilimleri’ndeki tüm soruları doğru yanıtlarken, Sosyal Bilimler testinde soruların tümüne doğru cevap veren çıkmadı. Sınavı geçerli aday sayısının 1 milyon 487 bin 493 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu adaylardan 14 bin 156 kişinin sıfır aldıklarını söyledi. Yarımağan, Fen Bilimleri testinin adayların yarıdan çoğu tarafından boş bırakıldığını söyledi. YGS’ye başvuran adayların yüzde 45.04’ünün kız, yüzde 54.96’sının erkek olduğunu kaydeden Yarımağan, kızlardan yüzde 87.29’unun, erkeklerden yüzde 79’unun, tüm adaylardan da yüzde 82.93’ünün ikinci aşama sınavı olan LYS’ye girme hakkı elde ettiğini bildirdi. Yarımağan, “Ortalama başarıda, kızlar erkeklerden her zaman daha başarılı oluyorlar. 180 puanı geçen aday oranında kızlar erkeklere göre 8 puan daha başarılı” dedi. Okul türlerine göre başarı durumuna ilişkin de bilgi veren Yarımağan, sınava başvuran adayların yüzde 69.82’sinin genel lise, yüzde 1.43’ünün öğretmen liseleri, yüzde 28.75’inin de meslek liselerinden olduğunu kaydetti. Genel lise kökenlilerin yüzde 90.38’inin, öğretmen lisesi kökenlilerin yüzde 98.85’inin, meslek lisesi kökenlilerin de 64.04’ünün 180 ve üzerinde puan aldığını belirtti. “En az başarılı okulları” da sıralayan Yarımağan, endüstri meslek liselerinde yüzde 47.05, akşam liselerinde ise yüzde 36.67 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Haberin Devamı