Gazete Vatan Logo

İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor? İşsizlik maaşı hesaplama 2020…

İşsizlik maaşı, iş akdi feshedilen işçiye belirli bir süre verilen maaştır. Peki, işsizlik maaşı kaç ay alınıyor? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşte detaylar…

İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor? İşsizlik maaşı hesaplama 2020…

İşçinin iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi ya da işçinin haklı sebeplerle iş akdini kendi feshetmesi durumunda işsizlik ödeneği altında işsizlik maaşı verilir. İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartlar altında ve belirli bir süre alınır. Peki, işsizlik maaşı kaç ay alınıyor? İşte detaylar….

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

– 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
– 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
– 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İŞÇİLER MAAŞI ALMA ŞARTLARI

- İş akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdiyle çalışmak,

- Son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemek. İşsizlik maaşı alabilmek için, son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi ve son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması, İŞKUR'a işsizlik başvurusunun, iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

- İş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvurmak.

- Hizmet akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi.

- Hizmet akdinin işçi tarafından "haklı" bir nedene dayalı olarak feshedilmesi.

- İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak.

İŞSİZLİK MAAŞI 2020 TUTARI

1 Ocak 2020 itibarıyla asgari ücretteki yüzde 15’lik artışa paralel zamlanan işsizlik maaşının en düşük tutarı 1.015 liradan 1.168 liraya çıktı. En yüksek işsiz maaşı da net 2.031 liradan 2.336 liraya yükseldi.

İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ İŞKUR’a başvurmak şart. 30 gün sonra da başvuru yapılabilir ama gecikilen süre için işsizlik maaşı ödenmez. Başvurular iskur. gov.tr veya e-Devlet’ten yapılabiliyor. İnternetten yapılan başvuruda evrak istenmiyor. Ancak İŞKUR’a elden başvuruda nüfus kâğıdı, işten ayrılış bildirgesi ve işsizlik maaşı dilekçesi isteniyor.

Haberin Devamı