Gazete Vatan Logo

İsrail Mescid-i Aksa’yı 47 yıl sonra kapattı

İsrail Mescid-i Aksa’yı  47 yıl sonra kapattı

İsrail, aşırı sağcı bir hahamın bir Filistinli tarafından vurulmasının ardından Mescid-i Aksa’yı tüm Müslümanlara kapattı.

İsrail yönetimi, önceki akşam Batı Kudüs’te aşırı sağcı Haham Yehuda Glick’in eski bir İslami Cihad üyesi tarafından vurulmasının ardından Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişini ikinci bir emre kadar yasakladı. Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara kapatılmasından yana olan hahama saldırıyı düzenlediği belirlenen Muatnaz Hicazi adlı 32 yaşındaki Filistinli de, dün evine düzenlenen operasyonda öldürüldü. 2000 yılında hapse atılan ve 2012 serbest bırakılan Hicazi’nin evinin çembere alınması üzerine çatıya çıkarak askerlere ateş açtığı, çıkan çatışmada da öldürüldüğü belirtildi.

‘Savaş ilanı’

Olayın ardından Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatılması, Filistin yönetiminin tepkisine yol açtı. Filistin lideri Mahmud Abbas, kararın ‘savaş ilanı’ anlamına geldiğini söyledi. İsrail, son yıllarda Doğu Kudüs’teki gösteri ve çatışmaları gerekçe göstererek çeşitli zamanlarda Mescid-i Aksa’yı 60 yaş altı Müslümanlara kapatmıştı, ancak 1967’den bu yana ilk kez tüm Müslümanlara kapatıyor.

Haberin Devamı

Haham Glick’i silahla ağır yaralayan Muatnaz Hicazi, evini çembere alan güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Eski İslami Cihat üyesi evinin çatısında öldürüldü.