Gazete Vatan Logo

İsrail karşı atakta

Tel Aviv, İsrail karşıtı BM kararına destek veren ülkelerin elçilerini çağırırken, ‘Yahudi Evi’ partisi daha fazla toprak ilhakına imkan tanıyan yeni bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı.

İsrail karşı atakta

Tel Aviv yönetimi, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen, İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ‘derhal ve tamamen’ durdurmasını talep eden karara karşı diplomatik atak başlattı.

2334 numaralı tasarı, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşkelerini yasa dışı olarak kabul ederken, yerleşkelerin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtiyor. Konseyin daimi üyesi olan ABD’nin çakimser oy kullanması sayesinde kabul edilen karar, İsrail tarafından büyük tepki ve öfkeye yol açmıştı.

Başbakan Benjamin Netanyahu, dünkü kabine toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanlığı’na, BM kurumlarıyla ilişkileri yeniden düzenleme talimatı verdiğini açıkladı. Netanyahu, BM bünyesindeki 5 kuruluşa İsrail’in yaptığı 30 milyon Şekel (yaklaşık 7.8 milyon dolar) tutarındaki mali katkının da durdurulduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın da, BM kararına destek veren 10 ülkenin büyükelçilerini çağırarak nota verdiği kaydedildi. Aşırı sağcı ‘Yahudi Evi’ Partisi’nin lideri olan Eğitim Bakanı Naftali Bennett da, BM kararına misilleme olarak, İsrail’in Batı Şeria’nın daha büyük bir bölümü ‘ilhak etmesine’ imkan tanıyacak olan yeni bir karar tasarısını meclise (Knesset) sunacağını açıkladı. Bennett, sunacağı tasarının İsrail’in daha önce Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nde yaptığı gibi, ‘hakimiyet alanını’ genişletmesine imkan tanıyacağını vurguladı.

Haberin Devamı

İstenmeyen kişi

Öte yandan Netanyahu’nun, tasarıya destek veren ülkeler arasında yer alan Ukrayna’nın başbakanı Volodymyr Groysman’ın İsrail ziyareti öncesinde ‘istenmeyen kişi’ (Persona non grata) ilan ettiği ortaya çıktı. İddiaya göre Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından BM’de tasarı lehine oy verilmesine karar verdi. İsrail yanlılığıyla tanınan Groysman da gelişmenin ardından Netanyahu’yla aralarını düzeltmek için İsrail’e gitmeye karar verdi, ancak gelişmenin ardından ziyaret iptal edildi.

‘Dost bunu yapmaz’

Haberin Devamı

BM’nin İsrail karşıtı kararından ABD Başkanı Barack Obama’yı sorumlu tutan Başbakan Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, “Yıllardır Amerikan ve İsrail yönetimleri arasında yerleşkelerle ilgili anlaşmazlıklar yaşanıyor. Ama bu sorunu çözmenin yerinin Güvenlik Konseyi olmadığı yönünde anlaşmaya varmıştık. Konuyu oraya taşımanın barış müzakerelerini zora sokacağını biliyorduk. (ABD Dışileri Bakanı) John Kerry’ye daha önce dediğim gibi: “Dostlar birbirlerini Güvenlik Konseyi’ne götürmez” diye konuştu.