Gazete Vatan Logo

İsrail’i kurtarmak istedi ama olmadı

Trump’ın ikna ettiği Mısır lideri Sisi, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini kınayan tasarıyı BM’de oya sunmaktan vazgeçti. Ancak dört ülke önerince karar çıktı

İsrail’i kurtarmak istedi ama olmadı

ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump, resmen göreve başlamasına bir ay olmasına karşın, dış politikada aktif rol oynamaya başladı. Müstakbel Başkan, Washington’la Tel Aviv arasında gerilime yol açan BM tasarısının rafa kaldırılmasını sağlamak için Mısır lideri Sisi’yi ikna etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi geçtiğimiz aylarda, İsrail’in Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşimleri inşa etmesine engel olmak için, BM’de bir karar tasarısı sunacağını açıklamıştı. Başkan Obama da, son yıllarda sık sık sürtüşme yaşadığı Benjamin Netanyahu yönetimine tepki olarak, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde sergilediği geleneksel İsrail yanlısı tutumu bir kenara bırakma sinyali vermişti. Beyaz Saray kaynakları, Washington’un tasarıya çekimser oy vermeye hazırlandığını söylüyordu. Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden olan ABD’nin bu yönde oy kullanması, tasarının kabul edilmesinin yolunu açabilirdi. Girişime engel olmak isteyen İsrailli yetkililer, Trump’ın ekibiyle temasa geçerek, müstakbel başkandan krize müdahale etmesini istedi. Trump da önceki gün Güvenlik Konseyi’ne tasarıyı veto etmesi çağrısında bulunmuştu. .

Haberin Devamı

İsrail kararı kabul edildi

İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’in ilk kez çekimser oy kullanılması ile kabul edildi. Mısır’ın çarşamba günü BMGK’ya sunulan daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu sefer karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK’ya getirilerek oylandı. İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edildi.

SİSİ’Yi ARADI

Yerel basında çıkan haberlere göre Trump tasarıya engel olmak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yle bizzat görüştü. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki liderin Trump yönetimine konuyu ele alma fırsatı verilmesi konusunda görüş birliğine vardıkları kaydedildi. Gelişmenin ardından BM Güvenlik Konseyi’nin diğer dört üyesi, Mısır’a oylamanın yapılmaması halinde, tasarıyı kendilerinin oylamaya getireceği uyarısında bulundu. Yeni Zelanda, Venezuela, Malezya ve Senegal, oylamayı konsey gündemine getirme haklarını saklı tuttuklarını açıkladı. Bu dört ülkenin hiç biri konseyin daimi üyelerinden değil.

Haberin Devamı