Gazete Vatan Logo

İsrail gazı 2017’de Türkiye’ye geliyor!

İsrail gazı 2017’de Türkiye’ye geliyor!

İsrail’den Türkiye’ye yılda 8 milyar m3 doğalgaz getirecek boru hattı için Derek-Noble ortaklığı 4 Türk şirketiyle görüşmelere başladı. Taraflar anlaşırsa ilk gaz 2017’de gelebilir.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan yumuşama enerji alanında yeni işbirliklerinin önünü açtı. İsrail karasularında keşfedilen doğalgazı Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye getirip satmak isteyen Derek ve Noble şirketinin yetkilileri 4 Türk şirketiyle masaya oturdu. Turcas, Zorlu, Çalık ve Enka Enerji yetkilileriyle görüşen şirket yöneticileri yılda 8 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak hatta Türk şirketlerinin ortak olmasını istiyor.



Doğalgazı 500 kilometrelik bir boru hattıyla Anadolu’ya taşımayı planlayan İsrailliler, Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeleri de yakından izliyor. Kıbrıs’ta Rum yönetimi ve KKTC yetkilileri arasında başlayan görüşmeler olumlu sonuçlanırsa doğalgazın hem denizden hem de karadan taşınmasının önündeki engeller ortadan kalkacak. Bu da 2.5 milyar dolar olarak hesaplanan maliyetin en az 500 milyon dolar düşmesine ve daha da önemlisi daha kısa zamanda hayata geçmesine olanak sağlayacak.

360 milyar m3 gaz satacak

İsrail’deki deniz sahalarında toplam 900 milyar metreküp doğalgaz olduğu tespit edildi. İsrail Parlamentosu bunun yüzde 40’ını ihraç edilmesine onay verdi. Yani İsrail’den dünya piyasalarına 360 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilecek. Bu rakamın 25 yıl içinde satılması planlanıyor. Bu da her ortalama 14.4 milyar metreküp doğalgazın ülke dışına satılması anlamına geliyor.

Turcas Holding CEO’su Batu Aksoy, “ Bunun 8 milyar metreküplük bölümü Türkiye’ye getirilebilir. Geriye kalan bölümü de LNG olarak satılır” dedi. Aksoy şunları söyledi:

“Ortadoğu haritasına baktığınız zaman İsrail gazının dünya piyasalarına güvenli bir şekilde ulaşabileceği yegane noktanın Türkiye olduğu görülüyor. Bölgedeki gerilim ve çatışmalar enerji ve ticaret yoluyla sona erebilir. Ekonomik çıkarlar birleştiği zaman stratejik çıkarlar da birleşir. Dolayısıyla bir boru hattından daha fazlasını konuşuyoruz ”

Aksoy, iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde ciddi bir ivme yakaladığına dikkat çekiyor ve “Bu konuda ümitli olmamı gerektirecek çok sayıda gelişme yaşanıyor” yorumunu yaptı.

Aksoy, “Eğer istenirse özel sektör tarafından yürütülen bu proje 2017 sonuna kadar hayata geçirilebilir” dedi.

Fiyat daha ucuz olacak

Türkiye gaz ihtiyacının yüzde 83’ünü Rusya, İran ve Azerbaycan’dan alıyor. Bu ülkelerden alınan doğalgazın ortalama fiyatı yaklaşık 442 dolar seviyesinde. Irak’ın kuzeyinden ve İsrail’den gelecek doğalgazın fiyatı ise bu rakamın oldukça altında.

Taraflar rakam telafuz etmek istemese de İsrail doğalgazının 1000 metreküp fiyatının 350 dolar olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı