Gazete Vatan Logo

İsrail’e kafa tutan kız gözaltına alındı

Henüz 12 yaşındayken İsrail askerine yumruk gösterdiği fotoğrafıyla Filistinli cesur kız olarak tanınan Ahed et Temimi, evine girmek isteyen İsrail askerini yumrukladığı gerekçesiyle gece yarısı gözaltına alındı

İsrail’e kafa tutan kız gözaltına alındı

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararı sonrası alevlenen protesto gösterilerine liderlik eden isimlerden biri de 2012 yılında erkek kardeşini gözaltına almak isteyen İsrail askerine direnirken çekilmiş görüntüleriyle tüm dünyanın takdirini kazanan Filistinli cesur kız Ahed’di. İşgal altındaki Ramallah’ın Nabi Salah mahallesinde düzenlenen protesto gösterisinde 16 yaşındaki genç kız yine ön saflarda boynunda kefiyesiyle yer aldı. İsrail askerleri gösteriye müdahale etti.

Silaha karşı yumruk

Bu sırada askerlerin silahından çıkan bir plastik kurşun Ahed’in 14 yaşındaki erkek kuzeninin başına isabet etti. Muhammed Temimi adlı çocuk komaya girdi. Bu durum Filistinlileri çıldırttı. Askerlere taşla karşılık verdiler. Bu sırada Temimi ailesinin evinden taş atıldığı iddiasıyla askerler eve girip aile üyelerini gözaltına almaya çalıştı. Ancak karşılarında Ahed’i buldular. Genç kız iki arkadaşıyla birlikte eve girmek isteyen askerlere yine kafa tuttu. Elinde otomatik silahlar olan askerleri yumruk ve tekmeyle evden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

İnternette yayınlanınca

Bu sırada askerlerin olası bir şiddetli müdahalesini kayıt altına almak için aile üyeleri de cep telefonlarıyla bu anı görüntülüyordu. İşgalci askerlerin zorla eve girmeye çalıştıkları video kısa zaman içinde sosyal medyaya konuldu. Ahed’in kahramanlığına bir kez daha övgüler yağdırıldı. Ancak İsrail ordusu genç kızın ‘Askerlerin görevini şiddet kullanarak engellemeye çalıştığını, askerlere tokat attığını, buna rağmen askerlerin büyük itidal gösterdiğini’ belirterek Ahed’in yaptığının suç olduğunu duyurdu. İsrail’in en çok satan gazetelerinden Yedioth Ahronot da bu görüntüleri ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi ve manşetine taşıyarak genç kızı hedef gösterdi. İstedikleri de oldu.

Gece yarısı baskını

İsrail askerleri sabaha karşı 04.00’te Temimi ailesinin evine Şin Bet İç İstihbarat üyeleri ve sınır polisiyle birlikte operasyon düzenledi. Evdeki tüm elektronik eşyalara cep telefonu ve bilgisayarlara el konuldu. Evin altı üstüne getirildikten ve Ahed’in genç kızla birlikte Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen annesi de darp edildi ve Filistinli kız iki kolundan tutan askerler tarafından zorla gözaltına alındı. Şin Bet İstihbaratı tarafından sorgulandığı açıklanan Ahed’in aynı geçtiğimiz günlerde 20’den fazla İsrail askeri tarafından gözaltına alınan ve Kudüs direnişinin simge ismi haline gelen Fevzi gibi bilinmeyen bir yerde hapis tutulduğu bilgisi infiale sebep oldu. Twitter’da ‘Ahed’e özgürlük’ #FreeAhedTemimi başlığı açıldı ve yüzlerce kez paylaşıldı.

Haberin Devamı

‘Özgürlük için her şeyi yaparım’

Türkiye’de 2012 yılında annesiyle birlikte Başakşehir Belediyesi tarafından ağırlanan ve çocuk gözüyle Filistin’i anlatan bir de konuşma yapan Temimi, “Türkiye’de, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vatanında olmaktan dolayı çok mutluyum. Filistin’in özgürlüğü için her şeyi yaparım” demişti. İsrail askerlerinin silahlarının kendisini korkutmadığını söyleyen Temimi, 2012’deki olayı şöyle anlattı: “Olay anında yüksek bir tepedeydim. Bir arkadaşım yanıma gelerek ağabeyimin tutuklandığını söyledi. Ben de aşağıya inerek askerlerin üzerine yürüdüm. ‘Bizi özgür bırakın’ dedim. Asker bize, ‘Sizi istemiyoruz burada, siz dışarı çıkın’ dedi, ben de ‘Asıl siz çıkın, biz sizi istemiyoruz’ dedim.”

Haberin Devamı

‘Cesaret ödülü’ almıştı

İsrail askerlerine defalarca direnip cesaret sembolü olan Filistinli kıza, 2012 yılında Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Hanzala Cesaret Ödülü’ verilmişti. Ahed, Türkiye ziyaretinin yanısıra Güney Afrika ve Avrupa Parlamentosu’nda da ağırlanmış ve burada konuşmalar yapmıştı.

EĞİTİM BAKANINDAN KÜSTAH AÇIKLAMA: ‘Hayatının geri kalanını hapiste geçirmeli!’

İsrail hükümetinden Eğitim Bakanı Naftali Bennett genç kızın gözaltına alınmasını, ‘Askerimize saldıran her Filistinli hayatının geri kalanını hapiste geçirmeli’ sözleriyle yorumladı.