Gazete Vatan Logo

İsrail’de ‘Defne’ isyanı

Dafne adlı genç kızın kiralık evinden zorla çıkarılması sonrası başlayan isyan çığ gibi büyüdü

Arap Baharı sonunda İsrail’e de sıçradı. Dafne adlı genç kızın kiralık evinden zorla çıkarılması sonrası başlayan isyan çığ gibi büyüdü. 11 kentte 150 bin kişi hayat pahalılığı ve konut krizini protesto ederek Netanyahu’nun istifasını istedi

Tunus’ta başlayan Mısır, Libya ve Suriye’de kaos yaratan Arap Baharı devam ederken kimse bunun İsrailliler’e de ilham kaynağı olacağını düşünmemişti. Ancak Mısır’da Hüsnü Mübarek’in onlarca yıllık iktidarının devrildiği Tahrir Meydanı protestolarının bir benzeri şimdi İsrail’de yaşanıyor. “Sosyal dalet istiyoruz” sloganıyla hükümetin istifasını talep eden göstericilerin başta Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Ber Şeva, Aşdod, Nasıra olmak üzere 11 değişik kentte yaptıkları eylemler hükümeti sallamaya başladı. 7.5 milyon nüfuslu İsrail’de sayıları 150 bini bulan eylemciler, önceki gece İsrail tarihinin en büyük eylemlerinden birine imza attı. Benjamin Netanyahu hükümetini protesto etti, hükümetten daha ucuz konut ve daha iyi yaşam koşulları talebinde bulundu.

‘Diktatör’ sloganları

İki hafta kadar önce Dafne Leef adlı bir genç kızın, kiralık evinden çıkarılmasından sonra Tel Aviv’in bilinen caddelerinden Rothschild üzerinde bir çadır kurmasıyla başlayan protesto hareketi çığ gibi büyüyerek tüm ülkeye yayılmış, daha ucuz iskan talebiyle başlayan protesto gösterilerine anneler, aylardır toplu sözleşme gösterilerinde hükümetle uzlaşamayan doktorlar, öğrenci dernekleri ve en son işçi sendikaları ile ülkenin Arap vatandaşları da daha iyi yaşam koşulları talebiyle katılmıştı. Tel Aviv’de diğer kentlerle birlikte gece saat 21.00’de başlayan protestolarda Netanyahu’ya “diktatör” diye bağırıldı, “sadaka değil, adalet istiyoruz”, “hükümet halka, halk hükümete karşı” sloganlarının atıldığı gösterilere katılanların sayısının 30 bini aştığı bildirildi. Organizatörlerin hiçbir siyasiyi aralarında görmek istemediklerini belirttikleri gösteriler için Netanyahu’nun “en ciddi krizi” deniyor. Ülkenin en çok satan gazetelerinden Maariv köşe yazarı Dan Shilon, “Bugün İsrail’i saran gösteriler, sizi de devirecek sayın Netanyahu” diyerek başbakana en açık uyarıyı yaptı.

Benzin zammı askıya

Krizin ilk kurbanı Hazine Bakanlığı müsteşarı oldu. İstifasını sunmak zorunda kaldı. Hükümet, tepkiler karşısında benzine yapacağı yüzde 5’lik zammı da askıya aldı. Öte yandan, İsrail muhalefetinin lideri Kadima Partisi Başkanı Tzipi Livni ile İsrail Parlamentosu’nun (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin, yaz tatiline giren parlamentonun çalışmalarının, büyüyen sosyal protestolar nedeniyle uzatılmasını istediler. Livni, “Knesset’in tatile çıkma zamanı değil” diye konuştu. Kabine Sekreteri Zvi Hauser de Kanal 10 televizyonuna, Netanyahu hükümetinin dolaylı vergilerde indirim imkanını araştırdığını, ancak protestocuların sokaklara dökülmesine neden olan problemlerin hemen çözümünün mümkün olmadığını dile getirdi. Bu arada, doktorların da yarın ülke çapında genel greve başlayacakları belirtiliyor.

İsrail’in Tahrir’ini organize eden kız

Dafne Leef’in öncülüğünde kent merkezlerinde kurulan çadırlarda kalan eylemciler, Mısır’da Hüsnü Mübarek’i deviren Tahrir Meydanı eylemlerinden esinlenerek Netanyahu’ya karşı geniş tabancı bir isyan hareketi başlattı. Tel Aviv’de başlayan hareket İsrail’in 11 kentine yayıldı. Gazeteler artık eylemleri manşetten veriyor ve hükümetin sallandığını belirtiyor.

Haberin Devamı