Gazete Vatan Logo

İspanya’yı karıştıran fotoğraf

İspanya’yı karıştıran fotoğraf

İspanya’da yürürlüğe giren yeni güvenlik yasası kapsamında engelli yerine park eden bir polis aracını görüntüleyen kadına 800 Euro ceza kesilmesi tepkilere yol açtı.

İspanya’da aylar süren tartışma ve gösterilerin ardından geçen ay başında yürürlüğe giren yeni ‘Vatandaş Güvenliği Yasası’ güneydeki Petrer kentinde yaşanan bir olayla yeniden gündeme taşındı. Adı gizli tutulan bir kadın, geçtiğimiz hafta engelliler için ayrılmış park alanına bırakılmış bir polis aracını görüntüledikten sonra fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Polisin bu davranışını eleştiren kadın, kısa süre sonra fotoğrafı internetten kaldırdı, ancak IP adresi üzerinden yetkililerin kendisine ulaşmasına engel olamadı. Polis, yeni yasa uyarınca, aracı kullanan memurun güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle kadına 800 Euro para cezası kesti.
‘Görevdeydi’
Yerel polis sözcüsü Fernando Portillo, kadına ceza kesilmesine yönelik tepkilerin büyümesi üzerine düzenlediği basın toplantısında, polis memurunun yakınlardaki bir olaya müdahale etmek için aracını o an en uygun gördüğü yere bıraktığını belirtti. Portillo, fotoğrafın ne gibi bir risk oluşturduğu sorusuna ise, “Polisin onurunu zedeleyeceğini düşündük” diye cevap verdi. Yeni yasa, benzer durumlarda vatandaşlara 30 bin Euro’ya kadar para cezası kesilmesini öngörüyor. Güvenlik güçlerine ve bakanlıklara sınırsız dinleme yetkisi de tanıyan yasa, muhalefetten ve kamuoyundan büyük tepki görmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İspanya Anayasa Mahkemesi’nin de eleştirdiği yasa, iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) mecliste çoğunluğa sahip olması nedeniyle muhalefet tarafından engellenememişti.
Petrer kentinde engelli yerine park edilen polis aracını görüntülediği için 800 Euro para cezası kesilen kadına sosyal medyadan destek yağıyor.
Yasayla Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki iktidar partisi PP’nin eline sınırsız bir dinleme yetkisi geçtiği yorumları yapılıyor.
Yasa neleri içeriyor
- Yasanın en fazla tepki çeken maddesi, mevcut yasalarda belirtilen durumlar dışında da dinleme kapsamına alınabilecek durumlar için konulan ‘diğerleri’ başlığı. Muhalefet, bu maddenin hükümete sınırsız dinleme yetkisi verdiğini savunuyor.
- Yasa, polisin dışında, İçişleri ve Güvenlik bakanlarının da, ‘acil durumlarda’ yargıdan izin almadan dinleme talimatı vermesine imkan tanıyor.
- Yasaya göre parlamento ve senato yakınlarında izinsiz gösteri düzenleyenlere de 600 bin Euro’ya kadar para cezası kesilebilecek.

Haberin Devamı