Gazete Vatan Logo

İskoçya'daki tarihi referandumdan ilk sonuçlar

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumla ilgili toplam 32 bölgenin dördünde ilk sonuçlar açıklandı. Dört bölgenin kararı da bağımsızlığa "hayır" demek oldu.

Sonuçların açıklandığı ilk bölge olan Clackmannanshire, 19.036 oy ile bağımsızlığa yüzde 54 oy oranıyla "hayır" dedi. Yüzde 89 katılımın olduğu bölgede "evet" oyu verenlerin sayısı ise 16.350.

Orkney ise sonuçların açıklandığı ikinci bölge oldu. Yüzde 67 oy ile bağımsızlığa "hayır" oyu veren Orkney'de seçime katılım yüzde 83'ün üzerinde.

Western Isles ve Shetland da kararını "hayır" yönünde kullandı. Shetland'da oyların yüzde 64'ü, Western Isles'da ise yüzde 53'ü "hayır" yönünde oldu.

İskoçya'da toplam 32 bölge var ve sonuçların TSİ ile 08.30'dan önce belli olması beklenmiyor.

Bu arada yetkililerin seçimde hileyle ilgili 10 iddiayı araştırdıkları söylendi.

Sabah saat 7'de oy kullanmaya başlayan İskoçlar, saat 22'ye kadar sandık başındaydı.

Sandıklar kapandıktan hemen sonra bir tahmin yayınlayan YouGov isimli bir araştırma kuruluşu, İskoçların yüzde 54'ünün "Hayır" oyu kullanacağını, yüzde 46'nin ise bağımsızlığa "evet" diyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Toplam 2 bin 608 seçim merkezinde gerçekleşen referanduma oy kullanmak için kayıt yaptıran seçmen sayısı, toplam seçmenin yüzde 97'si ile çok yüksek bir orandaydı. İskoçya'da 4 milyon 200 binden fazla seçmen var.

Seçimde ilk kez 16 ve 17 yaşındaki seçmenler de oy kullandı.

Bağımsızlık ya da birliktelik referandumuna katılım oranının yüksek çıkması bekleniyor.