Gazete Vatan Logo

İskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi!

İskoçya'da yapılan tarihi referandumda, Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararı çıktı.

İskoçya'nın 32 bölgesindeki yapılan seçimde, "Bağımsızlığa hayır" kampanyası, kazanması için gerekli olan 1 milyon 852 bin oyu aşarak, 1 milyon 877 binden fazla oy aldı. "Evet" kampanyasının oyları ise 1 buçuk milyonda kaldı.

"İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun yönetildiği ve 4 milyondan fazla İskoçun sandık başına gittiği referanduma katılım oranı, yüzde 80'den fazla oldu. 5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar dün yerel saatle 07.00 ile 22.00 arasında oy kullanabildi.

BAŞKENT 'HAYIR', EN BÜYÜK ŞEHİR 'EVET' DEDİ

Clackmannanshire, Comhairle nan Eilean Siar, Inverc lyde, Orkney Islands, Shetland Islands, Dumfries and Galloway, East Renfrewshire, Midlothian, East Lothian ve Stirling gibi bölgelerden bağımsızlığa "Hayır", ülkenin en büyük şehri Glasgow ile Dundee, West Dunbartonshire ve North Lanarkshire bölgelerinden ise "evet" kararı çıktı.

Haberin Devamı

Başkent Edinburgh da hayır diyen bölgeler arasında.

İSKOÇYA BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

İskoçya Başbakanı Alex Salmond, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumda seçmenlerin kararını kabul ettiğini söyledi. “Halkın kararını kabul ettiğini” belirten Salmond, “İskoçya’ya da İskoçya halkının demokratik kararını kabul etme çağrısı” yaptı. Salmond, “Ben bütün İskoçya’ya İskoçya halkının demokratik seçini kabul etme ve buna uyma çağrısı yapıyorum.” dedi.

Salmond sosyal medyadan yaptığı açıklamada ise "bağımsızlığa evet" kararının çıktığı İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'u kutladı.

CAMERON'DAN TEBRİK

İngiltere Başbakanı David Cameron ise 'hayır' kampanyasını yürüten Alistair Darling ile konuştuğunu ve kampanyadaki mücadelesinden dolayı tebrik ettiğini söyledi. Cameron önümüzdeki dakikalarda basının karşısına geçerek referandum sonucunu değerlendirecek.

İngiltere

Kraliçesi 2. Elizabeth'in öğleden sonra referandumla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

YENİ YETKİLER VAADİ GÜNDEMDE

İngiliz hükümeti referandumdan "hayır" sonucu çıkarsa İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılacağı vaadinde bulunmuştu. 1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor. Ancak İngiliz Parlamentosu'nun İskoç milletvekilleri üzerinde, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.

'EVET'ÇİLER NEDEN BAĞIMSIZLIK İSTİYORDU?

'Evet' kampanyasına önderlik eden İskoçya Başbakanı Alex Salmond, İngiltere ile İskoçya arasında 307 yıldır devam eden ortaklığın artık “İskoçya’nın çıkarlarına hizmet etmediğini” söylüyor ve petrol zengini İskoçya’nın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda “dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri olacağını” iddia ediyordu. Salmond, bağımsızlık halinde İngiltere’ye kıyasla çok daha verimli bir sosyal devlet kurulabileceğini, vatandaşlara daha kaliteli sağlık ve eğitim hizmeti verilebileceğini savunuyordu.

Haberin Devamı