Gazete Vatan Logo

IŞİD ‘kirli bomba’ üretebilir

IŞİD ‘kirli bomba’ üretebilir

Batılı istihbaratçılar, IŞİD militanlarının Irak ve Suriye’deki tesislerden elde ettikleri radyoaktif materyalle ‘kirli bomba’ üretme kapasitesine sahip olduğunu düşünüyor.

Geçen yıldan bu yana Irak ve Suriye’de geniş bir bölgeyi kontrolü altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ‘kitle imha silahı’ üretme kapasitesine sahip olduğu öne sürüldü.

Avustralya istihbaratı ve NATO yetkilileri, IŞİD militanlarının Irak ve Suriye’de ele geçirdikleri araştırma merkezi, hastane, askeri üs gibi yerlerde el koydukları radyoaktif maddelerle ‘kirli bomba’ olarak adlandırılan düşük güçteki nükleer silahlardan üretme kapasitesine sahip olduğunu öngörüyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, NATO’nun IŞİD’in ‘kirli bomba’ üretmesinden son derece büyük endişe duyduğunu söyledi. IŞİD militanları son aylarda Suriye’de klor gazıyla saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Güvenlik uzmanları, örgütün Ramazan ayının başlamasıyla birlikte saldırılarına hız vereceğini tahmin ediyor.

Amerikan vatandaşı YPG saflarında öldü
Suriye’de IŞİD militanlarına karşı savaşan YPG güçlerine destek vermek için Şubat ayında Kobani’ye giden ABD vatandaşı Keith Broomfield’in çatışmalarda öldüğü açıklandı.
YPG yetkilisi Nasır Hacı, Broomfield’in 3 Haziran’da Kobani yakınlarındaki Kentere Köyü’nde yaşanan çatışmalarda öldüğünü duyurdu. Broomfield böylece YPG saflarında savaşırken ölen ilk ABD vatandaşı olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz aylarda Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan İngiliz ve Avustralya vatandaşlarından da ölenler olmuştu. ABD Dışişleri, Broomfield’in öldüğünü teyit ederken, ailesiyle irtibata geçildiğini duyurdu.
‘El Kaide’yi yıktılar’
IŞİD örgütünün, ilk ortaya çıktığında bağlantılı olduğu El Kaide’yi ‘parçaladığı’ öne sürülüyor. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan El Kaide bağlantılı dini liderlerden Ebu Katada ve Muhammed el Makdisi, IŞİD’in parçaladığı El Kaide’nin artık faal bir örgüt olmadığını, örgüt lideri Ayman el Zevahiri’nin de komutanlarıyla bağının koptuğunu iddia etti.

Haberin Devamı