Gazete Vatan Logo

IŞİD’in geride bıraktığı tuzaklar temizleniyor

14 saat içinde Türk tankları eşliğinde Cerablus’a giren ÖSO, ilçe merkezinde kontrolü sağladı. Askerler, halkın güvenli bir şekilde evlerine girebilmesi için IŞİD’in tuzakladığı patlayıcıları temizlemeye başladı

IŞİD’in geride bıraktığı tuzaklar temizleniyor

Önceki gün sabaha karşı başlayan Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında TSK’nın desteğiyle Suriye’nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesini IŞİD’ten alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), halkın evlerine geri dönebileceği güvenli şartları oluşturuyor. IŞİD militanlarının ilçeyi terk etmek zorunda kalırken ilçe merkezinde ve ana ikmal yollarında patlayıcılarla çok sayıda tuzaklama yapması nedeniyle ÖSO titiz bir çalışma yürütüyor. Bomba düzeneklerinin bulunması muhtemel noktaları inceleyen ÖSO unsurları yer yer bunları kontrollü biçimde imha ediyor. ÖSO, ilçe merkezinin girişlerinde de yoğun güvenlik önlemleri aldı. IŞID’in olası intihar saldırılarına karşı da yüksek bir duyarlılık gösteriliyor.

Halk dönmeye başladı

AA muhabirine konuşan ÖSO komutanları, ilçedeki yaşamı kısa sürede normale döndüreceklerini, halkın en kısa sürede evlerine geri dönmeyi istediğini anlattı. Bu arada, IŞİD’ten ve çatışmalardan kaçan halkın bir bölümünün evlerine geri dönmeye başladığı görüldü. Evine dönen Cerablus sakinlerinden Muhammed Kenkeri, Türkiye’ye teşekkür etti. Kenkeri, “Artık evimize dönebiliyoruz. bu sükunet böyle korunur ve her şey normalleşir” dedi.

Haberin Devamı

Adını belirtmek istemeyen Cerabluslu bir kadın da “Ben Cerablus’u yalnız başıma terk etmek zorunda kalmıştım. Geride annemi bırakmam gerekmişti. Şimdi ona kavuşacağım, sevinçliyim” dedi.

Sınır hattındaki mayınlar söküldü

Cerablus ile Karkamış arasındaki bölgede dün saat 11.35 sıralarında patlama meydana geldi. İlçede tedirginliğe neden olan patlamanın bir süre sonra Fırat Kalkanı harekatı kapsamında ÖSO’nun ele geçirdiği Cerablus’ta, IŞİD militanları tarafından daha önce Türkiye sınırına yakın noktaya döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıların zırhlı birlikler tarafından kontrollü şekilde imha edilmesinden kaynaklandığı anlaşıldı. Birliklerin, alanda tespit ettikleri mayın ve patlayıcıları imhayı sürdüreceği kaydedildi.

Zekai Paşa Cerablus’ta

Fırat Kalkanı operasyonunu yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı Cerablus’a geçti. TSK’nın Suriye’nin Cerablus kentine yaptığı operasyonu yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Fırat Kalkanı operasyonuna katılan muhalif komutanlarla görüşmek üzere Cerablus’a geçti. Harekâtın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargâhı’ndaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıkları hazır bulundu. Harekâtın sahada komutanlığını 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel yönetirken, 150 kadar Özel Kuvvet mensubunun bulunduğu öğrenilmişti. Korgeneral Aksakallı, 15 Temmuz gecesi koruma Astsubayı Ömer Halisdemir’i arayarak Özel Kuvvetleri ele geçirmeye gelen Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldürmesi emrini vererek darbe girişiminin seyrini değiştirmişti. Halisdemir, Terzi’nin yanındaki darbeci askerler tarafından şehit edilmişti.

Haberin Devamı

11 tank daha Suriye’ye girdi

Önceki gün Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan, Suriye sınırındaki Karkamış’a tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapılmıştı. Karkamış’a gelen ve sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında konuşlandırılan 11 tank ile 1 iş makinesi dün sabah saat 09.20 sıralarında hareket ederek Karanfil Mahallesi civarından sınırı aşarak Suriye topraklarına girdi. Tankların iş makinesi ile birlikte Suriye tarafına geçmesi, Karkamış’ın hakim noktalarından da görüldü. n Hasan KIRMIZITAŞ-Eyyüp BURUN DHA

Haberin Devamı