Gazete Vatan Logo

IŞİD’e karşı büyük operasyon başladı!

Suriye’de IŞİD’in merkez olarak kullandığı Rakka kentini geri almak için uzun süredir hazırlığı yapılan operasyonun dün başladığı duyuruldu

IŞİD’e karşı büyük operasyon başladı!

PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD kaynakları ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yakınlığı ile bilinen ‘Rudaw’ adlı internet haber kuruluşunun, ‘Flaş’ koduyla geçtiği habere göre, Rakka operasyonu dün saat 14.00 sıralarında başladı. Kobani’nin 50 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa Kasabasından 3 kol halinde başlatılan operasyona, içerisinde YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri, Ehrar Rakka ve Liwa Tahrir Tugaylarının katıldığı belirtiliyor.

Havadan destek

Operasyona koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği belirtilirken, öncelikle ilk hedefin Rakka’yı kuzeyden kuşatmak olduğu öğrenildi. Bir süre önce Suriye’nin Rojava bölgesinde bulunan Kobani’ye giden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, orada operasyona katılacak olan Demokratik Suriye Güçleri yetkili ve komutanları ile görüşmüştü. ABD’li komutan görüşmede, Rakka operasyonuna başlanması durumunda ellerinden gelen desteği kendilerine sunacağını da söylemişti. ABD’li komutan Votel, Suriye’den sonra Ankara’ya gelmişti.

Haberin Devamı

‘KÜRT GÜÇLERİ TANIYORUZ EGEMENLİKLERİNİ DEĞİL’

ABD Dışişleri Bakanlığı, IŞİD ile mücadelede Suriye’deki silahlı Kürt güçlerini temsil eden YPG ile işbirliklerinin sürdüğünü söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, “Kuzey Suriye’de, değişik gruplarla birlikte çalıştık. Burada, IŞİD’i ele geçirdiği yerlerden çıkarmayı başaran YPG ve diğer Kürt grupları ile ilgili daha önce de konuştuk. Bu bağlamda bu güçleri tanıyoruz ve işbirliğini sürdürmek istiyoruz. Ama bu, onların egemenliklerini ya da başka şeylerini tanımak anlamına gelmez” dedi.

‘PYD İLE HENDEK PAZARLIĞI YAPTI’

PYD’nin üst yönetimiyle Kobani’de 18 Mayıs’ta ikinci kez görüştüğü iddia edilen ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün bu ziyarette PYD ve YPG yetkililerle hendek pazarlığı yaptığı öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, McGurk’ün Kobani’yi ziyaretini yalanladı. Ancak Kobani Yönetimi Yetkilisi İdris Nassan ziyareti doğruladı. Emekli Özel Kuvvetler subayı ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, gizli ziyaretteki can alıcı görüşmeyi VATAN’a şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘PKK savaşı bitirir’

“Kuzey Suriye (Rojava) Özerk Yönetimi’nden bir kaynak, McGurk’ün PYD ve YPG yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde, PKK’nın Türkiye’de yürüttüğü ‘hendek savaşları’nın da gündeme geldiğini söylüyor. Kaynaklar, YPG’nin taleplerinin kabul edilmesi halinde, Türkiye’nin ikna edilebilmesi için karşılığında PKK’nın ‘hendek savaşları’na son vereceğinin konuşulduğunu ileri sürüyor. Bu iddia doğruysa Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta; örneğin Musul operasyonunda PKK ile silah arkadaşlığı yapacak yeni bir formülün gündeme geldiği anlaşılıyor.” -İlker AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ