Gazete Vatan Logo

IŞİD'e büyük saldırı başladı!

Suriye'de büyük operasyon... ABD, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Suriye'deki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerini vurdu. Telsiz, telefon ve istihbarat merkezleri gibi noktaların hedef alındığı belirtiliyor..

Bu sabaha karşı başlatılan operasyonda örgütün Suriye'nin Rakka kentindeki karargahları hedef alındı. Türkiye'nin hava saldırısına katılıp katılmadığına yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı. Tomahawk füzeleri, saldırı ve bombardıman uçaklarının kullanıldığı, iki düzine saldırıda, Türkiye'nin yanı başındaki Tel Abyad da hedef alındı. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen kasabaya üç saldırı düzenlendiği belirtiliyor. IŞİD militanları da saldırıları doğrularken, Rakka üzerinde insansız hava araçları uçtuğunu iddia ettiler.

SURİYE REJİMİ TEMKİNLİ

Operasyondan saatler önce Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ABD'nin IŞİD'e yönelik saldırılarının emellerine dair şüpheleri olduğunu söyledi. Daha önce Şam yönetimi, kendisine danışılmadan yapılacak operasyonları 'saldırı' sayacağını açıkladı. Ancak Suriye hava savunması, ABD ve müttefiklerinin saldırılarına yanıt vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de saldırıdan önce Suriye yönetimine danışılmadan böyle bir adım atılmaması konusunda ABD yönetimini uyardı. ABD Başkanı Barack Obama, iki ABD'li gazetecinin IŞİD tarafından kafasının kesilmesinin ardından IŞİD'i Suriye'de de vuracaklarını söylemişti.

Haberin Devamı


'NUSRA DA VURULDU' İDDİASI

IŞİD'e yakın Twitter hesaplarında İdlib'de ABD ve müttefikleri el Nusra'yı hedef aldığı iddia edildi. Suriye'ye yakınlığıyla bilinen El Meyadin Televizyonu ise saldırının saatlerce süreceğini iddia etti. ABD uçaklarının Hatay'ın karşısındaki İdlib'te Sarmada'yı da vurduğu iddia ediliyor. Sarmada, Rakka'dan farklı olarak IŞİD'in değil, El Nusra Cephesi'nin kontrolündeydi.

PENTAGON'UN AÇIKLAMASI

Sözcü John Kirby: "ABD ordusu ve partner ülkelerin güçlerinin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerine karşı askeri eylemde bulunduğunu teyit edebilirim. Operasyon şu anda devam ettiği için konuyla ilgili daha fazla detay veremeyeceğim. Bu hava saldırılarının kararı, Başkomutan'ın yetkisi altında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı komutanınca bugünün erken saatlerinde verildi. Konuyla ilgili daha sonra daha fazla detay vereceğiz."

Haberin Devamı