Gazete Vatan Logo

İşaret dilini öğrenip kahvenizi yudumlayın

Beşiktaş'taki "demgoodcoffee", sosyal girişimcileri buluşturan Dem Derneği’nin girişinde yer alıyor. Mekanda işitme ve konuşma engelli baristalar çalışıyor. Gelen müşteriler de siparişini işaret diliyle veriyor.

İşaret dilini öğrenip kahvenizi yudumlayın

Dem Derneği, sosyal sorumluluk projelerini ve sosyal girişimleri hayata geçirmek amacı ile 2014 yılında kurulan bir oluşum. Bu sene Temmuz ayında faaliyete geçen "Demgoodcoffee" ise, Dem Derneği'nin ortak olduğu ve geliştirdiği sosyal bir proje mekanı. Amaç yalnızca yeme-içme değil, insanların hayata daha farklı bakmasını sağlamak. Bu da, atölye çalışmaları, tanışma geceleri, Türk işaret dili eğitimleri aracılığıyla düzenleniyor... Kafeden elde edilen gelirin yüzde 30'u ise derneğe aktırılıyor ve projeler için kullanılıyor.

Türkiye’de 8,5 milyon özürlü yaşıyor. İşitme ve konuşma engelli sayısı ise yaklaşık 2 milyon...

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Tablete bakıp kahve siparişi veriyorsunuz

Dem Derneği'ni kuran ekibin başında Ayşe Damla İleri bulunuyor. İleri'nin gazetecilik hayali düzeltmek istediği sorunları çözmeye yetmemiş. İleri, Dem Derneği’ni kurmak için insanları yavaş yavaş etrafında toplamaya ve derdine ortak etmeye başlamış. Bir sonraki aşama olarak ise "Demgoodcoffee" ortaya çıkmış.

Gelelim kafenin içerisine... Hemen girişte yer alan bir iPad'de kahvelerin ve basit diyalog kelimelerinin işaretlerini görmek mümkün. Gelen kişi oraya yönlendiriliyor ve ekrandaki işaretleri yapması söyleniyor. Her kahvenin kendine ait bir işaret dili var. Dolayısıyla işaret diliyle de tanışmış oluyorsunuz. Mönüdeki kahve yelpazesi epey geniş. Latte'den Americano'ya, Türk kahvesinden Espresso'ya kadar damak tadınıza uygun kahveleri bulmak mümkün. Kahve fiyatlarının ortalama 8 TL olduğu mekanda şu an atıştırmalıklardan kurabiye ve kek bulunuyor. Kafede bulunan dergi ve kitaplar da kahvenize eşlik etmek için okunmayı bekliyor...

Haberin Devamı

Demgoodcoffee haftanın her günü açık. Sabah 07:30, akşam 22:00 arasında hizmet veriyor.

Cem Barutçu (30)

Avukat olacaktım barista oldum

Baristalığın yanında aynı zamanda derneğin kurucularındanım. Felsefe bölümünü okurken iletişim eksikliğinden ötürü eğitimimi yarıda bıraktım. Aslında amacım avukat olmaktı. ÖSYM'ye başvurdum, “Hukuk okuyan sağırlar avukat olamaz” dediler... Geçmişte ABD'li bir arkadaşımla beraber Türkiye'deki işitme engellilerin haklarını ele alan bir sunum yaptım. İşitme engelliler için bir kafe açmak hayalimdi.

Haberin Devamı

Sevtap Özdemir (28)

Normal insanlardan farklı değilim...

Açıldığından beri kafede çalışıyorum. 9 Eylül Üniversitesi'nde "İnşaat Teknikerliği" bölümünü okudum. Cihaz kullanıyorum. İlkokul ikinci sınıfta işaret dilini öğrendim. İnsanlara kahve hazırlamayı seviyorum. Müşteriler ilk geldiğinde şaşırıyorlar. Ancak girişteki bilgisayar sayesinde onlar da öğreniyor. Kendimi normal insanlardan daha değişik veya aşağıda görmüyorum. Latte ve filtre kahve konusunda iddialıyım.

Burak Aşçı (26)

İşitme engelliler çok daha dobra oluyor

Kafedeki baristalardan birisi de Burak Aşçı. Biyoloji mezunu olan Aşçı, kahve sektörünü her zaman cazip bulmuş. Herhangi bir işitme veya konuşma engeli bulunmuyor. Kafenin açılmasından önce de işitme engelli arkadaşlarıyla görüştüğünü söylüyor. Mesai arkadaşı Cem Barutçu'dan işaret dilini öğrendiğini söyleyen Aşçı, "İlk başlarda epey zorlandım. Söylemek istediğim şeylerin işaret dilindeki karşılığını bilmiyordum. Bir iletişim kopukluğu oldu çalışmaya başladığımda. Zamanla hızlanmaya başlıyorsunuz. Benim işitme engelli arkadaşlarda gözlemlediğim en büyük detay çok daha dobra olmaları.

Haberin Devamı

Kafedeki kahve fiyatları ortalama 8 TL. Atıştırmalık olarak kurabiye ve kek bulunuyor.