Gazete Vatan Logo

Irene alarmı: Korku ve panik!

Saatte 140 km hızla New York’a yaklaşan kasırga nedeniyle alarm verildi. 370 bin kişi “Evinizi terk etmezseniz ölebilirsiniz” diye uyarıldı

2005’te 2 bin kişinin can verdiği Katrina felaketi sonrası bir dev kasırga daha ABD’yi vuracak

200 yıl sonra ilk kez bir kasırga New York ve Washington DC’yi hedef alacağı için panik büyük. 2 milyon kişiye ‘Evlerinizi boşaltın’ çağrısı yapıldı. Uçak, tren, metro ve otobüs seferleri iptal edildi

New York’un merkezi Manhattan’da Wall Street’in 2 metre sular altında kalabileceği belirtiliyor


ABD’nin doğu kıyılarında 100 yıl sonra meydana gelen 5.8’lik depremin şok etkisi daha atlatılamadan şimdi de New York ve Washington DC, 200 yıl sonra ilk kez büyük bir kasırga tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde Karayipler’i vuran ve saatte 150 kilometreyi aşan hızla ABD’ye doğru ilerleyen Irene kasırgası nedeniyle dün 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi. Deniz seviyesinin altında yaşayan 2 milyon kişiye evlerini terk etmeleri emri verildi. En büyük kaos, kasırgalara hiç de alışık olmayan New York’ta yaşanıyor. ABD ekonomisinin kalbinin attığı, yılda 49 milyon turistin ziyaret ettiği kentte alarm verilmiş durumda. Bugün vurması beklenen kasırga öncesinde Manhattan, Brooklyn, Queens ve Long Island mahallelerinde alt katlarda oturan kişilere evlerini boşaltma çağrısı yapıldı. 91 yerde bulunan merkezlere insanların kasırga nedeniyle sığınabilecekleri duyurduldu.

Acil durum listesi

Televizyonlar, 24 saatlik kasırga yayını yaparken uzmanlar da acil durum için vatandaşların mutlaka hazır bulundurması gerekenlerin listesini hazırladı.

- Her bir kişiye her gün 4,5 litre olmak üzere 3-5 günlük içecek su ve konserve gıdalar.

- Bol miktarda tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve su olmama olasılığına karşı plastik tabak ve çatal bıçaklar.

- Yağmura uygun kıyafetler, ek battaniyeler.

- İki hafta yetecek miktarda ilaç.

- Hijyenik el temizleyicileri, mum, fener, ek piller, pille çalışan radyo, bol miktarda çöp poşetleri ve diğer poşetler.

- Büyük ve küçüklerin vakit geçirebilmesi için bol kitap, oyuncak ve oyunlar.

- Apartmanların terk edilmesi gerekmesi halinde açık havada yemek yapmayı sağlayacak gazla çalışan ocaklar.

- Yangın söndürücü.

- Sivrisinek ve diğer böceklere karşı ilaçlar.

- Bebekli aileler ve evcil hayvan sahiplerine de bebek ve hayvanların tüm ihtiyaçları için önlem.

- Acil durumlar için tüm bunları içeren taşınabilir bir çanta.



‘Evinizi terk edin yoksa öleceksiniz!’

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg düzenlediği basın toplantısında, “Uydu görüntülerine bakmak bile ne kadar büyük bir tehlike altında olduğumuzu gösteriyor. Kapı kapı dolaşıp insanları evlerinden alamayız. Kimseyi evini terk etmedi diye hapse de atamayız ama şuna emin olun: Evinizi terk etmezseniz ölebilirsiniz” dedi. New York’ta metronun çalışmaya başladığı 1904 yılından bu yana ilk kez, günde 8.5 milyon kişinin kullandığı metro seferlerinin durdurulduğu açıklandı.

‘Beklemeyin, ertelemeyin’

Aynı şekilde otobüs, tren ve uçak seferleri de iptal edildi. New York’taki 5 havalimanı dün öğle saatlerinden itibaren tamamen hizmet dışı kaldı. New York’taki 40 tiyatroda yapılan Broadway şovlarının tamamı iptal edildi. Tatilini yarıda keserek Beyaz Saray’a dönen Başkan Obama, “Tarihi bir kasırga yaşayacağız. Çok tehlikeli ve maliyetli olacak. Tahliye çağrısı verilen bölgelerde yaşıyorsanız, beklemeyin, ertelemeyin. Tahliye emirlerine uyun ve en kötüsüne karşı hazırlıklı olun” diye konuştu.

7 eyalette panik var



Irene’in uydu görüntüsü kasırganın New York, New Jersey, Cennecticut, Virginia, Maryland, Kuzey Carolina, Delaware eyaletleri ile Washington DC kentini vuracağını gösteriyor. Kasırga dün ilk olarak ABD’nin Kuzey Carolina kıyısını vurdu. Miami’deki Ulusal Kasırga Merkezi, Irene’nin rüzgar hızının azalarak sabah saatte 137 kilometreye düştüğünü bildirdi, ancak gece orta Atlantik kıyısına ve yarın New England’a ulaştığında hızının artabileceği uyarısında bulundu. Kasırganın ilk olarak Kuzey Carolina’nın Jacksonville kentine ulaştığı, eyaletin kıyı kesiminde 91 binden fazla kişinin elektriksiz kaldığı kaydedildi.

Obamalar’ın tatili erken bitti

Başkanlığa geldiğinden bu yana defalarca tatile çıktığı için eleştirilen Obama, bu kez kasırga paniği nedeniyle tatilini yarıda kesmek zorunda kaldı. Obama, dün gece ailesiyle beraber helikopterle Beyaz Saray’a döndü.

Haberin Devamı