Gazete Vatan Logo

İran ve Suriye için sert mesaj

Fransa lideri Macron, Trump’ın ağırladığı ilk yabancı lider sıfatıyla ABD ziyaretine başladı. Trump ‘İran anlaşması hiç yapılmamalıydı’ dedi. Suriye’de İran’a Akdeniz’e inme fırsatı vermeyeceklerini vurguladı

İran ve Suriye için sert mesaj

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başkan Donald Trump’la İran başta olmak üzere bazı zorlu konuları masaya yatıracağı üç günlük Washington ziyaretine başladı. Macron, Trump’ın başkanlığı döneminde ilk kez devlet ziyareti kapsamında ağırladığı yabancı lider olarak kayıtlara geçti. Trump başkanlığının ilk yılında hiçbir yabancı lideri devlet ziyareti kapsamında ağırlamamıştı ve 100 yıla yakın bir süredir bunu yapmayan ilk başkan olmuştu. İki lider dün Beyaz Saray’da görüştükten sonra, ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Trump, “İran’a Akdeniz’e ulaşma fırsatı vermeyeceğiz. Güçlü ve kalıcı iz bıraktıktan sonra Suriye’den çıkacağız” dedi. Fransa’ya ise Suriye’deki desteği için teşekkür etti. Trump Suriye konusuna ilişkin, ‘’Suriye’den çekilmeyi çok isterdim’’ açıklamasını yaparken Macron ‘’Suriye sorununu ele aldık. Bugün Suriye konusunda, DEAŞ karşısında uluslararası koalisyon için biraradayız ama yarın Suriyede siyasi çözüm konusunu çözmemiz de gerekiyor. Suriye insanları geleceklerine özgür şekilde seçmeli’’ dedi.

Haberin Devamı

Macron, ‘’İran ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışmak isterdik, çıkarlarımız dahilinde resme daha geniş bakmak gerekir’’ vurgusu yaptı. Trump ise ‘’anlaşma olabilir de olmayabilir de’’ dedi. Suriye konusunda sürecin ne kadar uzaması bekleniyor sorusuna Macron, ‘’Uluslararası koalisyonun DEAŞ konusu bitti şimdi barış insası sürecinin başladı, diplomatik işi bitirmemiz lazım, bunun daha başındayız’’ dedi. Sahada DEAŞ karşısında bulunduk, şimdi yeni bir çerçevede savaş sonrası adaptosyon zeminin hazırlanması ve sahadaki realitenin düzelmesi ve uzun vadeli barışın tesisi için ortak çalışacağız’’ ifadelerini kullandı. Trump ise Fransa ile bu konuda yakın çalıştıklarını ifade etmekle yetindi.

İran’a tehdit!

Trump Ortadoğu’nun ABD’ye 7 milyar dolar maliyeti olduğunu ve karşılığında hiçbişey alınmadığını vurguladı. ‘’ABD bedel ödemeye devam etmeyecek, sahada askerlerimiz var’’ diyen Trump, bunun bedelini ödeyecek ülkeler olduğunu ifade etti.

Demokratlar davet edilmedi

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, first lady Melania Trump’ın Macron’ların ziyaretinin her ayrıntısı üzerinde aktif rol oynadığını söyledi. Melania Trump’ın isteğiyle devlet yemeğinin menüsünde kuzu kaburga ve şeftali tatlısının yer alacağı, ayrıca 150 civarında konuk için Washington Ulusal Operası tarafından akşam yemeğinden sonra konser verileceği belirtildi. Beyaz Saray’dan bir yetkili, Trump’ın geleneğe ters düşerek Kongre’den hiçbir Demokrat Parti üyesini ya da gazeteciyi devlet yemeğinde davet etmediği bilgisini verdi.

Ağaç Fransa’dan

Trump ve Macron, dün eşleriyle birlikte, Fransız liderin ülkesinden getirdiği ağacı Beyaz Saray’ın bahçesine dikti.