Gazete Vatan Logo

İran rest çekti!

İran, ABD'nin Türkiye ve Brezilya ile dalga geçtiğini öne sürdü ve ekledi: Eğer böyle giderse...

İran Meclis Başkanı Laricani, uranyum takası anlaşmasını yeterli bulmayan ABD’nin Türkiye ve Brezilya ile dalga geçtiğini söyledi


İran Meclisi, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi veya kendi kongresinde İran’a karşı yaptırım kararı aldığı takdirde, Tahran’da imzalan üçlü uranyum takas anlaşmasının geçerliliğini kaybedeceğini ve ülkesinin UAEK ile ilişkilerini gözden geçireceğini açıkladı. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Meclis Başkanı Ali Laricani, “ABD, Brezilya ve Türkiye’den takas meselesinde aracı olmalarını istedi. İran, bu 2 dost ülkeye saygı göstererek takas meselesini anlaşmada kaydedilen bazı şartlarla kabul etti. Takasla ilgili imzalar atılır atılmaz, ABD bu konuda yaygara kopararak yeniden yaptırım kararını gündeme getirdi. Burada Amerikalılar’a sormak lazım; Böyle bir yola başvuracaktınız neden iki önemli ülke olan Türkiye ve Brezilya ile alay ettiniz” dedi. Laricani, “ABD, ister BM Güvenlik Konseyi seviyesinde veya kendi kongresinde macera peşinde olup yaptırım kararı alırsa Türkiye ve Brezilya’nın tüm çabaları boşa gitmiş olacak” dedi.


Erdoğan Ahmedinecad’la görüştü

BaŞbakan Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın uranyum takası anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri, telefon görüşmesinde ele aldıkları açıklandı. Görüşmede Ahmedinecad, anlaşmayı siyasi ve uluslararası arenada yeni bir dönemin başlangıcı ve uzlaşma için ileri atılmış güçlü bir adım olarak değerlendirdi. Türkiye ve Brezilya’nın rolünü “tayin edici” olarak nitelendiren Ahmedinecad, dünya meselelerinde adilane ve yapıcı işbirliği için dost ve kardeş ülkelerle birlikte çalışılacağını söyledi. Erdoğan ise uranyum takası anlaşmasına ilişkin bazı ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. Anlaşmayla ilgili dünya liderleriyle görüşmelerin ve müzakerelerin süreceğini belirten Erdoğan, bu konuda İran tarafıyla da temas halinde olunacağını ifade etti.

Haberin Devamı