Gazete Vatan Logo

İran kedisinin özellikleri nelerdir?

İran kedisi, tatlı bir ifadeye ve yumuşak, yuvarlak çizgilere sahip, yoğun kemikli, dengeli bir kedidir. Peki İran kedisinin özellikleri nelerdir? İşte detaylar...

İran kedisinin özellikleri nelerdir?

İran kedisi, tatlı bir ifadeye ve yumuşak, yuvarlak çizgilere sahip, yoğun kemikli, dengeli bir kedidir. Bu kedinin büyük yuvarlak bir kafası ve geniş ayrılan büyük yuvarlak gözleri vardır. Uzun kalın tüyleri, kedinin çizgilerini yumuşatır ve görünümdeki yuvarlaklığı vurgular.

İRAN KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kedilerinizin hiperaktif gibi zıplamasını isteyenler İran kedilerini tercih etmemeliler. Eğer sakin, tatlı huylu kedileri seviyorsanız İran kedileri mükemmel yoldaşlardır. İran kedileri bazı ırklar kadar meraklı ve aktif değildir. İran kedileri insanlarına adanmıştır, ancak bu şerefi sağlamada seçici olabilirler. Onların güvenini ve sevgisini kazanmalısınız. Sevgiye maruz kalmayı ve sevilmeyi severler, ancak bazı ırkların istediği gibi dikkat çekmek için sizi rahatsız etmeyeceklerdir. Bununla birlikte, gerekli miktarda dikkat çekmezlerse, duygularının bilinmesine izin vereceklerdir.

İRAN KEDİSİNİN BAKIMI VE BESLENMESİ NASIL YAPILIR?

İran kedisini kirden uzak tutmak için günlük bakım gerektirir. Birçok İran kedisi profesyonel bakım gerektirir. Bu kedilerin tüyleri günlük olarak taranmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için dişleri günlük olarak fırçalanmalıdır. İran kedileri aktif hayvanlar olmadıkları için beslenmelerine dikkat edilmelidir. Aşırı beslenme hareketsizlik ile birleştiğinde obeziteye yol açabilir. İran kedileri favori bir kedi cinsi olarak uzun bir saltanat sürmüştür ve 1871'den beri dikkat çekmiştir.

Haberin Devamı

İran kedileri 125 yıldan uzun süredir varlar. Modern Fars ve Angora ırklarının ataları da dahil olmak üzere uzun tüylü kediler, çağın belgelerine göre, Avrupa'da ilk olarak 1500'lerin ortalarında ve sonlarında, İran ve Türkiye'den Roma ve Fenike kervanlarına tanıtıldı. Araştırmacılar, uzun tüylü resesif genin, İran'ın soğuk dağlık bölgelerindeki kedi popülasyonunda mutasyon yoluyla kendiliğinden ortaya çıktığını düşünüyorlar.

İRAN KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ

İran kedisinin cazibesinin büyük bir kısmı muhteşem ipeksi kürkü, tüm vücudunu kaplayan son derece yumuşak, uzun tüyleridir. Bu tüyler yakası, boynu, göğsü ve omuzları etrafında uzundur. Bu kediyi örten tüyler iki türe de sahiptir. Kısa ve kompakt olan bu kedi, sağlam kemiklere ve güçlü kaslara sahiptir. Omuzları, gövdesi gibi geniş ve güçlüdür, bacakları kısadır. Yumuşak tüy tutamları ayak parmaklarının arasından ortaya çıkar. Kuyruğu tüy bakımından zengindir ve orantılı bir şekilde oldukça kısadır. Bu kediler ortalama 3-4 kilo ağırlığındadır.

Haberin Devamı

İRAN KEDİSİNİN ÖMRÜ NE KADAR?

İran kedileri ortalama olarak 10-17 yıl yaşar. Kedinin yüzü en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Sevin veya nefret edin, burnu vurgulanmış yüzü kısa ve geniştir. Büyük ve etkileyici bir kafaya sahip olan İran kedisinin alnına ve başın her iki tarafında yuvarlatılmış noktalara sahip küçük kulaklara sahiptir. İran kedilerinin gözleri birbirinden ayrıktır, büyük, yuvarlak ve çok etkileyicidir. Kürküne bağlı olarak mavi, yeşil, koyu sarı tonları ve diğer farklı renklerde olabilirler.

İRAN KEDİSİ BAKIMI

İran kedilerinin muhteşem, süper yumuşak tüyleri çok dikkat gerektirir. İran kedisinin kürk bakımı, sadece yumuşak ve parlak tutmak için değil, aynı zamanda kedinin sağlığı için de temel bir gerekliliktir. Düğümleri uzak tutmak için her gün taranması gerekir ve kedilerin tüyleri uzun olduğu için, özellikle cinsel organlarının etrafının temiz tutulduğundan emin olmanız gerekir.

Haberin Devamı

Evcilleştirilmiş bir İran kedisi düzenli olarak dışarıya çıkıyorsa aylık bir banyo yapması gerekir. İran kedilerinin yumuşak ve sevecen bir eğilimi vardır. Bu kediler huzurlu hayvanlardır ve mütevazı boyuttaki dairelerde bile yanınızda yaşamaktan oldukça mutlular. Sahiplenmek için ideal bir seçenek olan bu aristokediler, eğlenceli ve mutlu, yumuşak bir karakteri olan, çok fazla sevgi isteyen ve kendisine bakabilecek bir aileyi hak ederler.