Gazete Vatan Logo

İran'ın 'Salman Rushdie' nefreti bir türlü dinmiyor

İran'ın 'Salman Rushdie' nefreti bir türlü dinmiyor

İran'da devlet destekli medya kuruluşları, İngiliz romancı Salman Rushdie'nin başına 600 bin dolar ödül koydu.İran

Devrim Muhafızları'na bağlı Fars haber ajansı, 30 bin dolarla (1 milyar riyal) en fazla bağış yapan medya organı oldu.

Medya kuruluşlarının Rushdie'nin öldürülmesi için başlattığı bu girişim, fetvanın yayınlandığı 1989'dan bu yana gerçekleştirilen en büyük ortak girişim olarak kayıtlara geçti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Duyuru, İran İslam Cumhuriyeti'nin siyasi, hukuki ve ruhani önderi Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin, Rushdie için 1989 yılında verdiği fetvanın yıl dönümünde yapıldı.

İran’ın ilk lideri Ayetullah Humeyni, Hindistan doğumlu yazar hakkında 15 Şubat 1989’da “Şeytan Ayetleri” romanında İslâm’a hakaret ettiği gerekçesiyle fetva yayınlamış ve ünlü romancının yanı sıra kitabın yayınlamasında dahli olan herkesin öldürülmesi çağrısında bulunmuştu.

YILLARCA GİZLENEREK YAŞADI

Bunun üzerine, Rushdie yıllarca polis gözetiminde gizlenerek yaşamak zorunda kaldı. Ölüm fetvası nedeniyle Tahran ile Londra Yönetimi arasında diplomatik ilişkiler, İranlı yetkililerin geri adım attığı 1998 yılına dek askıda kaldı. Ancak İranlı yetkililer, hiçbir zaman kaldırılmayan resmî fetvanın hâlâ geçerliliğini koruduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

2012 yılında İran’ın din kurumu, Rushdie’nin başına konan ödül miktarını 2.8 milyondan 3.3 milyon dolara çıkarmıştı. Geçen yıl ise Tahran, Rushdie’nin konuşmacı olarak davet edildiği Frankfurt Kitap Fuarı’ndan çekilmişti.