Gazete Vatan Logo

İran’da seçiminin kaderini Türk oyları belirleyecek!

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın seçimlerdeki en büyük rakibi reformistlerin adayı olan Azeri Türkü Hüseyin Musavi

İran’da 12 Haziran’daki seçimin anahtarı 15 milyon Azeri Türkü’nün elinde. Bölgenin desteğini almak için Azeri asıllı aday reformcu Musavi mitinglerde Türkçe konuşuyor. Ahmedinecad da bölgeye özel ilgi gösteriyor.

Nükleer programı nedeniyle uzun süredir uluslararası siyasetin ve dünya basınının en “gözde” ülkesi olan İran, 12 Haziran’da kaderini belirleyecek seçim için sandık başına gidiyor. 2005’ten beri iktidarda olan aşırı muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve reformist aday Hüseyin Musavi’nin arasında geçmesi beklenen seçim yarışının anahtarı ise Azeri Türkleri’nin elinde. New York Times ve Associated Press’in haberine göre, 48 milyon seçmenin bulunduğu ülkede Azeri oyları 15 milyon civarında. Yani toplam oyların üçte biri kadar. Bu nedenle bölgede iki rakip arasında büyük bir çekişme yaşanıyor. Kendisi de Tebriz doğumlu bir Azeri olan Musavi, bölgeye büyük bir ilgi gösteriyor. Bölgedeki mitinglerinde halkı Türkçe selamlayan 67 yaşındaki Musavi, daha sonra konuşmasına Farsça devam ediyor. Son olarak İslam Devrimi’nin lideri Humeyni’nin doğum yeri olan Humeyn’de 30 bin kişiyi toplayan Musavi, halka “Tebriz halkı ve Azeriler bu ülkenin kaderini birçok kez değiştirdi. Her zaman diktatörlere karşı koydular” diye seslendi. Musavi, bölgenin yoksul halkına Ahmedinecad yönetiminin ekonomi politikalarını şikayet etse de, muhafazakâr Cumhurbaşkanı hâlâ belli bölgelerde popülerliğini koruyor. Önceki seçimde bölge halkına “ekonomik şartlarını düzeltme” sözü veren Ahmedinecad büyük destek almıştı. İran lideri, iktidarı sırasında bölgedeki tarım çalışanlarının maaşına beş kez zam yaparak desteğini korumayı başardı. Ayrıca toplam 400 bin ton patatesi de ülkedeki yoksullara bedava dağıttı. Bu nedenle Musavi, Ahmedinecad yönetimini “patates hükümeti” diye nitelerken, seçim yarışının diğer iki adayı reformcu Mehdi Kerrubi ile muhafazakâr Muhsin Rızai de, İran liderini “rüşvet karşılığı oy satın almakla” suçluyor.

Musavi 4 puan önde

İslam Devrimi’nden sonra iki yıl dışişleri bakanlığı, 1981-1989 arasında başbakanlık yapan Musavi, son anketlere göre, yüzde 38’lik oy oranıyla Ahmedinecad’ın 4 puan önünde. Başkent Tahran’da da Musavi, halkın yüzde 47’sinin desteğini alarak Ahmedinecad’a yüzde 4 fark attı.

Ahmedinecad ‘Uzan taktiği’ uyguluyor

İRAN’IN giderek kötüleşen ekonomisi nedeniyle halk desteğini yitirmeye başlayan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, mitinglerde katılımı yüksek tutmak için ilginç yöntemlere başvuruyor. Ahmedinecad’ın talimatıyla birçok mitinge otobüslerle başka şehirlerden insan taşınıyor. Ayrıca mitingin olduğu bölgelerdeki devlet kurumları ve fabrikalar tatil ediliyor, çalışanlara katılım zorunlu tutuluyor. Diğer yandan mitinglerde para ve yemek yardımı da yapılıyor.

Seçimin asıl yıldızı: Zehra

REFORMİST aday Hüseyin Musavi, seçimlere İran’da eşi görülmemiş bir uygulamayla giriyor. Eşlerini kameraların karşısına çok nadir olarak çıkaran diğer siyasetçilerin aksine Musavi, eşi Zehra Rahnavard’ı her mitingde kendisinden önce konuşması için kürsüye çıkarıyor. Musavi, mitinglerde kadın ve öğrenci haklarından bahsediyor. Ülkenin ilk göz önündeki First Lady’si olacağı sözünü veriyor. International Herald Tribune gazetesinin “Bu seçimlerde asıl onun yıldızı parladı” yorumunu yaptığı Zehra, İslam Devrimi’nden sonra bir üniversitenin rektörlüğüne getirilen ilk kadın oldu. 1998-2006 arasında Cumhurbaşkanı Hatemi’ye, siyasi danışmanlık da yaptı. Tahran Üniversitesi’nde sanat okuyan, sonra da İslami Azad Üniversitesi’nde siyaset bilimi yüksek lisansı yapan First Lady adayı, bugüne kadar 15 kitap yazdı. İnsan ve kadın hakları ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor ve 3 kız annesi.

Haberin Devamı