Gazete Vatan Logo

İran’da ‘Laptoplu Molla’ dönemi

İran’da ‘Laptoplu Molla’ dönemi

Merve Kurt, Ahmedinecad sonrası İran’daki değişimi görmek için bu ülkeye gitti. İki ay kaldığı 5 şehirde nabız tuttu İran deyince akla kapalı bir toplum geliyor ama Tahran’ın göbeğindeki laptoplu molla heykeli bile değişimi gösteriyor.

İran hem yakın hem de bir o kadar uzak olan komşularımızdan... Kültürel ve tarihsel yakınlığımızın en çok olduğu ülkelerden biri olmasına rağmen pekçoğumuzun gerek kendi ön-yargılarımızdan gerekse de İran’ın dünya basınında çizmiş olduğu imajdan dolayı gerçek manada tanıyamadığı bir ülke... İran’a gitmeden önce kendi çevremden ‘Ne işin var orada, oraya gidip de ne yapacaksın’ gibi bir sürü söz işittim. İran’ı gezecek, tanıyacak ve orada iki ay yaşayarak ‘farklı’ bir hayat tecrübesi edinecektim. Uzak ülkeydi biraz İran...



Kozmetik merakı

mollaların geçtiğimiz senelerde estetik ile ilgili olarak verdikleri olumlu fetvalar, muhafazakar kesimde de estetiğin artmasına neden olmuş. İran dünyada burun estetiğinin en çok yapıldığı ülke. 80 milyon nüfuslu ülkede burun estetiği ameliyatı yaptıran kadınların sayısı, nüfusu 300 milyonu aşan ABD’dekininden tam 7 kat daha fazla. Burun estetiğinin fiyatı ise 1000 dolardan başlıyor, 5 bin dolara kadar çıkıyor. Asgari ücretin 300 dolar, ortalama maaşın ise 600-700 dolar olduğu İran’da, kadınlar her yıl 2.1 milyar doları kozmetiğe ve kişisel bakıma harcıyor. Ortadoğu’daki kozmetik ürünleri piyasasının yüzde 29’unu İran oluşturuyor. Özellikle gençler makyajsız sokağa çıkmıyorlar. Nüfusunun yüzde 65’i 30 yaşın altında olan olan ülkede 15-45 yaş arasındaki 14 milyon İranlı kadın her ay 7 dolarlık kozmetik alımı yapıyor.

Haberin Devamı