Gazete Vatan Logo

iPhone kılıfında bomba tarifi!

İngiltere’de Türk cihatçıya terör suçlaması

iPhone kılıfında bomba tarifi!

İngiliz yargısı, Türk kökenli bir cihatçıyı ‘terör’den suçlu buldu. 26 yaşındaki Erol İncedal’ın cep telefonu kılıfından bomba yapımı tarifi içeren bir hafıza kartı, Versace marka gözlük kılıfından da Blair’in adresi çıkmıştı.

Erol İncedal’ın kullandığı Mercedes marka aracı, 30 Eylül 2013’te İngiltere’nin başkenti Londra’da aşırı hız yaptığı gerekçesiyle durdurulmuş, yapılan aramada gözlük kılıfından eski Başbakan Tony Blair ile eşi Cherie’nin evinin adresi çıkmıştı. Sorguya alınan İncedal, bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak İngiliz polisi o sorgudayken aracına bir dinleme cihazı yerleştirdi. İncedal’ın kayıt altına alınan konuşmalarında, malzemeleri sağa sola taşımaktan kurtulmak için ‘gizli bir eve’ ihtiyaç duyduğunu, beyazlardan nefret ettiğini, polisleri aracıyla ezmek istediğini söylediği tespit edildi.

Konuşmaları dinlendi

İncedal ayrıca eşine de polisin eline geçtiğini fark etmediği hafıza kartının bulunması halinde başının derde gireceğinden de yakındı. Bunun üzerine Ekim 2013’te polis harekete geçti ve İncedal tutuklandı. Aramalarda da iPhone marka cep telefonunun kılıfına gizlenmiş bir hafıza kartı bulundu. Bu kartta bomba yapımına ilişkin bilgi ve belgeler vardı. O günden bu yana ‘ulusal güvenlik gerekçesiyle kısmi gizli’ görülen davayla ilgili kamuoyuna çok fazla bilgi sızmadı. Ancak dün yayın yasağı kalktı ve bir hafta önce İncedal hakkındaki suçlamaların kesinleştiği ortaya çıktı. Buna göre Türk cihatçı, ‘terör eylemlerinde kullanılabilecek bomba yapımına dair belge bulundurmaktan’ suçlu bulundu.

Haberin Devamı

Mumbai gibi...

İncedal ayrıca ‘terör eylemine hazırlık yapmak’la da suçlanıyor. 23 Şubat 2015’te başlayacak olan bu suçlamayla ilgili davada da İncedal’ın, İngiltere’de Hindistan’ın Mumbai kentinde 2008’deyaşanana benzer bir saldırı planladığı öne sürülüyor.

Arkadaşı itiraf etti

İncedal’la birlikte Cezayir kökenli arkadaşı Münir Rarmul Buhadcir de tutuklandı. Onun da üzerinde bomba yapım bilgileri içeren bir hafıza kartı buldu. Buhadcir’in suçlamayı kabul ettiği açıklandı.

Haberin Devamı