Gazete Vatan Logo

İnsan hakları suçlusu El Beşir evine ulaşmayı başardı

Güney Afrika'da yerel bir mahkemenin koyduğu yurt dışına çıkış yasağına rağmen ülkesine dönen Sudan Devlet Başkanı Beşir, başkent Hartum'a ulaştı.

Güney Afrika'da yerel bir mahkemenin koyduğu "yurt dışına çıkış yasağı"na rağmen ülkesine dönen Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, başkent Hartum'a ulaştı.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinden ayrılan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i taşıyan uçak, Uluslararası Hartum Havaalanı'na iniş yaptı. Ulusal Kongre Partisi'nin çağrısıyla havaalanında toplanan yaklaşık 700 kişilik bir grup Beşir'i destekleyen sloganlar attı.

Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010’da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.

UCM'den daha önce yapılan açıklamada, "Afrika Birliği Zirvesi'ne katılması beklenen Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması" talep edilmişti.

ABD'den tepki ABD yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) hakkında tutuklama kararı bulunmasına rağmenSudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Güney Afrika'da katıldığı Afrika Birliği Zirvesi'nden ülkesine dönmesine izin verilmesine tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jeff Rathke, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "(Beşir'in Afrika Birliği Zirvesi'ne) Katılabilmesinden hayal kırıklığı duyduk, çünkü bildiğiniz gibi hakkında uluslararası tutuklama emri var ve (Beşir'in Güney Afrika'da olduğu süre zarfında) hiçbir adım atılmamış olmasından da hayal kırıklığı duyduk" diye konuştu.

Haberin Devamı