Gazete Vatan Logo

İnsan burnunun ,ölümü 5 yıl önceden tahmin ettiği ortaya çıktı

Yaşı ilerleyen kişilerde, koku alma duyusunun azaldığı, burnun ölümü yaklaşık beş yıl önceden ‘tahmin edebildiği’ ortaya çıktı.

PLOS ONE isimli bilim dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 57- 85 yaş arasında basit bir koku alma testine tabi tutulan 3 bin kişiden bu testte başarısız olanların yüzde 39’u beş yıl içinde hayatını kaybetti.

Beş genel koku incelendi
Chicago Üniversitesi’nden Jayant Pinto’nun ekibinin 2005’te başladığı çalışmaya, 57 ila 85 yaşları arasındaki 3 bini aşkın kişi katıldı. İlk aşamada katılımcılara, beş genel kokuyu (gül, deri, balık, portakal ve nane şekeri) tanımlamalarını da içeren basit bir test uygulandı; yanlış tanımlanan her koku, koku alma duyusundaki kaybın şiddetini puanlamak için kullanıldı.
Koku testini 2010’da tekrarlamak isteyen biliminsanları, beş yıllık sürede çalışmaya katılan 430 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölenlerin yüzde 39’unun testte başarısız olduğunu tespit etti. Bir diğer değişle, ilk testte başarısız olanların, beş kokuyu doğru olarak tanımlayanlara kıyasla beş yıl içinde ölme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak araştırmacılar, 430 katılımcının hangi sebeplerle öldüğünü incelemediklerini özellikle vurguladı.
Akciğer testinden daha etkili!
Çalışmaya göre, koku duyusundaki kayıp, ölümü akciğer rahatsızlıkları, kalp yetmezliği ve kanser teşhisinden daha isabetli şekilde öngörebiliyor. Araştırmacılar, kullandıkları üç dakikalık koku testinin uzun tıbbi değerlendirmelerden daha güvenilir olduğu ve bu değerlendirmelerin sonuçlarından daha güçlü sonuçlar verdiğini de öne sürdü.
Koku alma reseptörlerini içeren sinir hücreleri, insan vücudundaki kök hücreler tarafından sürekli olarak yenilenen tek bölüm. Ancak yeni koku hücrelerinin üretimi yaşla birlikte düşüşe geçiyor. Bu da kokuların belirleme ve ayırt etme yetimizde kademeli bir düşüşe neden oluyor.
Yenileme arayışı
Araştırmacılar koku duyusundaki kaybın, vücudun yenilenmeye ihtiyaç duyduğunun ama yenileme yetisinin olmadığının belirtisi olabileceği görüşünde.
Koku alma sinirleri, sinir siteminin açık havayla temas eden tek parçası. Bu durum, zehir ve mikropların beyne doğrudan ulaşabilecekleri bir rotaya sahip olduğu anlamına geliyor. Buna bağlı olarak da koku alma duyusunda yaşanan kayıp, ölüme neden olacak bir durumun erken uyarısı olabilir.

Haberin Devamı