Gazete Vatan Logo

İngiliz vekilin katil zanlısı ırkçı örgütle bağlantılı iddiası

İngiliz milletvekili Jo Cox’un katil zanlısının, Amerika merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak (National Alliance) ile ilişki içinde olduğu öne sürüldü.

İngiliz vekilin katil zanlısı ırkçı örgütle bağlantılı iddiası

İşçi Partili kadın milletvekili Cox’u dün seçim bölgesinde ev yapımı bir tabanca ve bıçakla öldüren Tommy Mair’in, Amerika merkezli ırkçı Ulusal İttifak ile 1999’dan bu yana bağlantılı olduğu iddia edildi.

Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (SPLC) adlı ABD merkezli sivil toplum kuruluşu, Mair’in Ulusal İttifak’tan silah ve patlayıcı yapımının anlatıldığı kılavuzlar satın aldığını gösteren 3 faturayı kamuoyuyla paylaştı.

Mair’in adının ve ikamet adresinin yer aldığı faturalarda, evde tabanca yapımı ve patlayıcı kimyasına dair kitaplar ile Adolf Hitler’in Nazi Partisi üyelerine yönelik 1942’de kaleme aldığı "Mücadele Ediyorum" (Ich Kampfe) adlı resimli el kitabının yer aldığı görüldü.


Biri 1999, ikisi ise 2003 yılına ait faturalar, katil zanlısı Mair’in Ulusal İttifak’tan 620 ABD dolarını bulan bir meblağda alışveriş yaptığını ortaya koydu.

Beyaz ırkın üstünlüğü tezini savunan Ulusal İttifak, İslam ve Yahudi karşıtı görüş ve eylemleriyle tanınıyor.

1974’de kurulan Ulusal İttifak örgütünün ideologu William Pierce’ın kaleme aldığı "Turner Günlükleri" (The Turner Diaries) adlı roman, 1995’de Oklahoma’da 168 kişinin öldüğü, bir hükümet binasına yönelik bombalı saldırının faili Timothy McVeigh’i etkileyen kitap olarak biliniyor.

Haberin Devamı


Öte yandan, Mair’in "Güney Afrika Vatanseveri" (SA Patriot) adlı ırkçı bir dergiye de abone olduğu öne sürüldü. Irk ayrımına dayanan Apartheid rejimi yanlısı dergi, yayın politikasını "çokkültürlü toplumlara" ve "yayılmacı İslama" karşı durmak olarak tarif ediyor.

"Önce Britanya" diye bağırmıştı

Görgü tanıkları İngiliz milletvekili Cox’un katil zanlısı Mair’in, saldırı anında "Önce Britanya" diye bağırdığını ifade etmişti. Mair’in emniyetteki sorgusuna devam eden polis, bu iddiayı henüz doğrulamış değil.

"Önce Britanya" İngiltere'de Avrupa Birliği, göçmen, sığınmacı ve İslam karşıtı görüş ve eylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı bir grubun da adı. Grup, Cox'un uğradığı saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak saldırganın kendileriyle herhangi bir ilişkisinin olmadığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunda aşırı sağ grupların göçmen karşıtı söylemi merkezi bir rol oynuyor. İngiltere'nin AB'den ayrılmasını savunan gruplar, ülkedeki göçmenleri bütün sorunların kaynağı olarak resmediyor.

İngiltere'nin AB'de kalmasından yana olanlar ise birlikten ayrılmanın ülkede aşırı sağ gruplar için önemli bir zafer olacağı uyarısında bulunuyor.

İngiltere'nin AB içinde kalması için kampanya yürüten Jo Cox, Suriye'deki iç savaş ve sığınmacı krizi konusundaki hassasiyetiyle de tanınıyordu. Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye'nin Dostları Grubu’nun eş başkanıydı.

Cox, İngiltere'nin daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul etmesi için kampanya yapıyordu. İngiliz hükümetini sığınmacı krizi sırasında takındığı tutum nedeniyle eleştiren Cox, son olarak ülkenin Avrupa'daki kamplarda 3 bin sığınmacı çocuğu kabul etmesi için nisan ayında İngiliz parlamentosuna sunulan teklife destek vermişti.

Haberin Devamı