Gazete Vatan Logo

İnceleme de yok bilgilendirme de

Meclis yarın fezlekeler için olağanüstü toplanıyor

İnceleme de yok bilgilendirme de

TBMM Başkanlığı, soruşturma komisyonu kurulana kadar 4 eski bakan hakkındaki fezlekeleri milletvekillerinin incelemesine açmama kararı aldı.

TBMM Genel Kurulu, AK Partili 4 eski bakanla ilgili fezlekeler için yarın olağanüstü toplanacak. Muhalefetin tüm ısrarına rağmen CMK’yı (Ceza Muhakemesi Kanunu) gerekçe göstererek bir soruşturma komisyonu kurulana kadar fezlekeleri milletvekillerinin incelemesine açmama kararı alan TBMM Başkanlığı’nın, bu konuda Genel Kurul’u bilgilendirmeye yönelik sunuşu da bakanlarla ilgili fezlekelerin Anayasa’nın 100. maddesi uyarınca gereği yapılmak üzere Meclis’e gönderildiğini duyurmakla sınırlı olacak. Genel Kurul’a yapılacak Başkanlık sunuşunda fezlekelerin içeriği yani bakanlar hakkındaki suç isnatlarına ilişkin herhangi bir detaya yer verilmeyecek.



CHP’nin olağanüstü toplantı gerekçesi olan fezlekelerle ilgili genel görüşme açılma talebini boşa çıkarmak için bakanlarını Genel Kurul’a getirmeme eğiliminde olan AK Parti, Meclis Başkanlığı’nın fezlekelerini içeğirinin gizli kalacağı mesajı üzerine strateji değiştirdi. AK Parti, muhalefete “İktidar görüşmeden kaçtı” dedirtmemek için bakanlarını Genel Kurul’da bulundurarak, fezlekelerle ilgili genel görüşme önergesinin ön görüşmesinin yapılmasına imkan tanıyacak.



20’şer dakika söz hakkı

Genel Kurul’da olağanüstü toplantı talebi doğrultusunda fezlekelerin Meclis’e gönderilmesi ve Genel Kurul’un bilgisine sunulmasında yaşanan gecikme ile bundan sorumlu olanların tutumuna ilişkin genel görüşme isteminin öngörüşmesi de yapılacak. Parti gruplarına 20’şer dakika söz hakkı tanınmasının ardından eleştirilere hükümet adına aynı sürede Adalet Bakanı Bozdağ yanıt verecek. Olağanüstü toplantının ardından TBMM’nin 1 Nisan Salı gününe kadar yeniden tatile girmesi bekleniyor. Meclis çalışmalarını yerel seçimlerden sonra sürdürecek.



Bozdağ: Sadece komisyon inceleyebilir

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM’de soruşturma komisyonu kuruluna kadar 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin incelenmesinin mümkün olmadığını, aksine bir tavrın “soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu” kapsamına gireceğini söyledi. TBMM’de şu anda binin üzerinde dokunulmazlık dosyası bulunduğunu, bu dosyaların Anayasa Komisyonu’nda beklediğini anlatan Bozdağ, sadece Adalet ve Anayasa Komisyonu’ndan kurulan Karma Komisyon’un bu dosyaları inceleyebildiğini söyledi.

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan’ın dört eski bakanla ilgili fezlekelerin TBMM’ye gelmesi konusundaki açıklamalarıyla partisine “bunun üzerini örtün” mesajı verdiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı