Gazete Vatan Logo

İlk bitki besleme Ar-Ge merkezi

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye’nin ilk bitki besleme Ar-Ge merkezini kurdu

İlk bitki besleme Ar-Ge merkezi

Faaliyetlerini Toros Tarım markası ile sürdüren Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye’nin bitki besleme alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kurdu. Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Türkiye’de kendi alanında bir ilk olan bu Ar-Ge merkezinde sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürüteceğiz.” dedi. Türkiye’nin tarımsal sanayi sektöründe en büyük kuruluşu olduklarını bildiren Göral, bu durumun kendilerine farklı bir sorumluluk yüklediğini belirterek, “Bitki besleme alanında bir Ar-Ge merkezi kurmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığımız başvuru kabul edildi. Türkiye’de kendi alanında bir ilk olan bu Ar-Ge merkezinde sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürüteceğiz. Merkezde, yeni teknolojilerle bitki besleme konusundaki verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilecek” dedi.

İlk ekip 30 kişilik

Göral, Mersin’de kurulan Ar-Ge merkezinde 30 kişilik çekirdek bir ekiple işe başladıklarına işaret ederek, “Bu merkez tarımsal girdi alanında. 2018 yılı içerisinde de tarımsal çıktı alanında yeni bir Ar-Ge merkezini fabrika arazisi içerisinde ayrı bir bina olarak konumlandıracağız. Buradaki iştahımız büyük” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tarım borsalarından yönlendirilmeli

Devletin teşvikler konusunda yönlendirici olması gerektiğinin altını çizen Göral, Türkiye’nin seracılıktaki veriminin dünya standartlarında olduğunu ama buğday, arpa ve tahıllardaki verimin dünya ortalamalarının altında olduğunu belirtti.Tarım borsalarının da önemine işaret eden Göral, hangi ürün iyi para ederse çiftçinin bir sonraki yıl o ürüne yönelmesinin o ürünün fiyatında düşüşe sebep olduğunu anlattı. Devletin havzalarda hangi ürünün nasıl üretileceği konusunda tarım borsaları aracılığıyla yönlendirici olması gerektiğini söyleyen Göral, “Bu konuda Bakanlığımız önemli adımlar attı. Özellikle fiyat istikrarı açısından oldukça önemli” şeklinde konuştu.