Gazete Vatan Logo

İkiyaka’ya baharı komandolar getirdi

VATAN, 30 Ağustos'un yıl dönümünde Kuzey Irak sınırındaki 3200 rakımlı İkiyaka Dağları'nı terörsitlerden temizleyen askerlerimizin yanındaydı.

İkiyaka’ya baharı komandolar getirdi

Burası Zap, Hakurk, Metina gibi kamplarda bulunan teröristlerin, havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’ye giriş yaptıkları yer. 3 bin 400 rakımlı, sarp kayalıklarla çevrili İkiyaka Dağları... Coğrafi koşulları nedeniyle PKK için öyle elverişli bir noktaydı ki, mağaralardan çıkıp bölgede klip bile çekiyorlardı. Türk komandosu bu Mart’ın sonunda işte o dağlara baharı getirdi.

VATAN ekibi, 1001 kapısını PKK’ya kapatan o kritik operasyonu kahraman komandolardan dinledi. İşte kritik operasyonun ayrıntıları...

İki Yaka’da 24 saat

Tarih 25 Mart 2017... Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanlığı’nda büyük bir hareketlilik var. Komando timleri son hazırlıklarını yapmış, silahını, gece görüş sistemini kontrol etmiş, ‘go-pro’yu ise kaskına takmış, helikopter pistinde “Bin” emrini bekliyor. Son direktifler alınmış eller tetikte beklerken tümeni helikopterlerin motor sesleri inletmeye başlıyor... Sırayla çalışmaya başlayan helikopterlerin önce pervaneleri harekete geçiyor ve giderek hızlanıyor. Ardından pistin yanında bekleyen komando timlerine o bekledikleri “Bin” emri geliyor. Her helikoptere 4 komando koşar adım fırlıyor. Her biri sadece 4 komando alabiliyor, hedef nokta yüksekte olduğu için oksijen oranı az ve bu durum da helikopterin yeteneklerini kısıtlıyor.

Haberin Devamı

Ve hedef Düztepe...

4 komandosunu alan helikopterin kapısı kapanıyor ve helikopterler sırayla teker kesmeye başlıyor. Hedef 3 bin 400 metre rakımlı ‘Düztepe.’ Helikopterler Yüksekova semalarından süzülerek İkiyaka Dağları’na doğru kanat çırpıyor... Helikopterlerin içindeki sessizliği sadece motorun sesi bozuyor. Birazdan teröristlerin kendilerine mesken edindiği, sözde mahkemeler kurduğu mağaralara operasyon düzenleyecek olan komandolar birbirlerinin gözlerinin içine bakıyor sadece. Çünkü günlerdir, haftalardır, aylardır bekledikleri an gelip çatmıştı. Bu operasyon için saatlerce eğitim almışlardı. Soğuğa dayanıklı, son teknoloji kıyafetler ve ekipmanlar getirilmişti. Günlerce süren çalışmanın ürününü göreceklerdi ve o ana sadece 12 dakika kalmıştı.

Haberin Devamı

3 metreden atladılar

Helikopterler dağ yarıklarının arasında, kayaları yalayarak ilerlerken ‘dağ’ motor sesiyle inliyordu. Hedef ‘Düztepe’ydi ama bunu PKK’lılar bilmiyordu. Helikopterler bir operasyon için mi uçuyordu yoksa sıradan bir nakliyat mıydı? İşte dağdaki teröristlerin kafasındaki sorular da bunlardı. Ancak bu soruların cevaplarının belli olması için çok beklemeyeceklerdi. Grubun önünde bulunan helikopter birden havalanarak Düztepe’nin üstünde beliriverdi ve o an kapılar açıldı. 4 komando 3 metre yukarıdan kendilerini yere bıraktı. Onları, tepenin başka bölgelerini hedef alan diğer helikopterler izledi. Bundan sonrası komondolara kalmıştı.

-40 derecede çatışma

Komandolar aldıkları eğitim gereği hemen mevzi kazmaya başladı. Ama üstüne atladıkları buz tutmuş karı kazdıkça aşağıya doğru iniyorlardı, toprağı bulmak imkansızdı. Bunun nedenini ise bütün operasyon bittiğinde anlayacaklardı çünkü toprağı görmeleri için daha 8 metre kazmaları gerekiyordu. Komandoları Düztepe’ye atan helikopterler operasyon bölgesinden uzaklaştı. Komandolar, teröristler ve dağ artık baş başa kaldı. Komandoların kasklarındaki ‘go-pro’lar bütün anı artık saniye saniye kayıt ediyordu. Onların ifadesiyle tipi altında, -40 derecede, 2 metre görüş mesafesindeki gırtlak gırtlağa kapışmaya artık sayılı dakikalar vardı.

Haberin Devamı

Tipi altında ölüm kalım savaşı

Helikopterden atlayan komandolarteröristleri etkisiz hale getirmek için istedikleri yerdeydi ama tipi ve kar görüş mesafesini 2 metreye kadar indirmişti. Oysa komandoların önünde çok vakit yoktu. Teröristleri ve mağaraları bulup etkisiz hale getirmek zorundalardı. Önlerindeki tek engel doğa şartlarıydı. Tepe hemen temizlenmeliydi ama teröristler neredeydi? Göz gözü görmüyordu ve tek şansları teröristlerin kendilerine ateş etmeleriydi. Gece kararanlığının çökmesiyle birlikte de teröristlerle ilk temas sağlandı. Teröristlerin ateş açmasıyla birlikte namlu ağzından çıkan ‘alev’ yerlerini belli etti. Teröristlerin sıktığı mermiler komandoların yanlarından geçip kara saplanıyordu. Hatta Konyalı uzman çavuş, buz tutmuş karı bir kaç metre kazarak kendine mevzi yapmasına rağmen bir mermi karları delerek onu kasıklarından vurmuştu. Artık yaralıydı ama tepe temizlenmeliydi. Çatışma saatlerce sürdü. Bu yaklaşık 200 metrekarelik bir alanda, buz tutmuş karın üzerinde, görüş mesafesinin 2 metreye indiği ‘tipi’ altında tam anlamıyla bir ölüm kalım mücadelesiydi. Teröristten çok doğa şartlarının zorladığı bir mücadele...

Haberin Devamı

Gün ışırken bayrak çekildi

Sabahın ilk saatlerinden itibaren artık her şey netleşmeye başladı. Düztepe’de artık Türk bayrağı dalgalanıyordu. Tepe teröristlerden temizlenmişti. Helikopterler yaralıların nakliyesi için havalanıyordu. Komandolar ise ele geçirdikleri tepede hemen mevzi işlemlerine başlamışlardı. En kritik tepe ele geçirilmişti ve onun tutulması gerekiyordu. Çünkü sırada Düztepe gibi temizlenmesi gereken 8 tepe daha vardı. Düztepe diğer tepelerin temizlenmesi için komandolara destek verecekti. Artık bölgedeki en kritik yer tutulmuştu. Komandoların tabiriyle 25 Mart tarihinde ‘Açılış’ Düztepe ile yapılmıştı. Daha sonra Domuztepe, Davulcutepe, Güllerbaşı, 3356 (Berlanka), Beybutatepe, Rahmotepe, Ortatepe ve Ortakçıtepe aynı şekilde teröristlerden temizlenecek ve hepsinin de gönderine Türk bayrağı çekilecekti ve çekildi...

Helikoptere sadece 4 komando!

25 Mart’taki kritik operasyonu başlatatan ekibin, hava koşulları ve coğrafi zorlukların yanında bir çok değişken problemi vardı. Bunlardan biri de normal koşullarda 20 kişi alabilen Sikorsky tipi askeri helikoptere bu şartlar altında sadece 4 komandonun binebilmesiydi. Çünkü operasyon noktası yüksekteydi ve oksijen oranı azdı. Bu da helikopterin yeteneklerini kısıtladığı gibi içindeki askerlerin operasyon kabiliyeti için de sakıncalıydı.

PKK’nın klip mekanı

İkiyaka, PKK için o kadar önemli ki daha önce bu bölgede çektiği klibi Youtube de bile yayımladılar. Göllerbaşı Üs Bölgesi’nde bulunan buzul göllerinde çekilen klibi bize komandolar gösterdi. Klipte bulunan teröristler Kürtçe ‘Bahar gelecek’ şarkısını söylüyor. Uzman Çavuş Hakan klibi anlatırken “25 Mart’ta bahar bizimle geldi. Şimdi teröristlerin klip çektiği yerde Türk bayrağı dalgalanıyor çünkü artık orada biz varız” diyor.

1001 Kapısı artık kapalı

Peki İkiyaka’lar neden bu kadar önemli? Aslında bu sorunun bir tek cevabı yok. Öncelikle coğrafi stratejik önemi var. Hemen Kuzey Irak’ın yanında ve kuş uçuşu sınıra uzaklık 7 kilometre. Zap, Hakurk, Metina gibi kamplarda bulunan teröristlerin havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’ye giriş yaptıkları yer burası. 1001 Kapısı adı verilen yerden giriş yaptıktan sonra İkiyaka Dağları’nda bulunan farklı alanlarda toplanıyorlardı. Sürekli İkiyaka’da bulunan kılavuz teröristlerden teçhizatını, yiyeceğini aldıktan sonra içeriye doğru ilerleyişe geçiyorlardı. Burayı kendilerine karargah olarak belirleyen teröristler, Yeşiltaş Karakolu ile Dağlıca’yı bu bölgeden tehdit ediyorlardı. İkiyaka’nın başka bir özelliği ise Yüksekova’yı tehdit etmesi. Teröristler, kendisine boyun eğmeyen, haraç vermeyenleri kaçırarak İkiyaka’da kurdukları ‘sözde’ mahkemelerde yargılıyorlardı. Hatta infazları da buruda gerçekleştiriyorlardı. İşte bu 9 tepe, bütün İkiyaka Dağları’nın tutulmasını sağlıyor. 3356, Düztepe ve Göllerbaşı Uç noktası 1001 kapısından ‘kuş’ bile uçurtmuyor. Artık bu kapı teröriste kapalı. Diğer tepeler ise İkiyaka’da hakimiyete imza atıyor.

İşte bu mağaralarda saklanıyorlardı

PKK’lı teröristler Zap, Hakurk, Metina gibi kamplardan havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’ye bu noktalardan giriş yapıyordu. Teröristlerin saklandığı mağaraların girişi, fotoğraftaki gibi oldukça küçük de olabiliyor. Sarp kayalıkların ardındaki mağara girişlerinin tamamı işte bu nedenle İHA’ların görüş mesafesinden bile rahatlıkla kaçabiliyordu.

Terörist mağarası

PKK’lı teröristlerin hiltilerle kazıp içerisini genişlettiği mağaraların girişi küçük ama içerisi büyük. Hatta içinde 3 oda olanı bile var. Teröristler mağaralarda yiyecek, giyecek ve mühimmat saklıyor.

YARIN: ADIM ADIM TERÖRLE MÜCADELENİN ZİRVESİ