Gazete Vatan Logo

İki ay, günde 600 kalori diyabetten kurtarıyor!

Düşük kalorili bir diyetle Tip 2 diyabet hastalığının ortadan kaldırılacağı kanıtlandı. Tip 2 genetik olmayan yani yeme-içmeyle oluşan diyabet hastalığı için 8 hafta boyunca günde 600 kaloriyle beslenmek hastalığın ortadan kalkmasını sağlıyor.

İki ay, günde 600 kalori diyabetten kurtarıyor!

İngiltere Newcastle Üniversitesi’nden Profesör Roy Taylor, Tip 2 diyabeti 40 yıl boyunca inceleyen bir araştırmaya imza attı. Ve bulgularının Lizbon’daki Avrupa Diyabet Çalışması Derneği’nde açıkladı. Araştırmasında Tip 2 diyabetin nasıl ortaya çıktığı da duyuran Prof. Taylor çalışmasını şöyle özetledi;

Fazla kalori, karaciğerde aşırı miktarda yağ oluşturur. Sonuç olarak, karaciğer insüline kötü yanıt verir ve çok fazla glikoz üretir. Karaciğerdeki fazla yağ pankreasa geçerek insülin üreten hücrelerin başarısız olmasına neden olur. Pankreasta diyet yoluyla 1 gramdan daha az yağ kaybetmek, tip 2 diyabetin tersine normal insülin üretimini yeniden başlatabilir.

Şeker hastalığının bu şekilde değişimi, durumun başlangıcından en az 10 yıl sonra mümkün olmaya devam eder. Profesör Taylor, “Bence bu çalışmanın gerçek önemi hastaların kendileri için” diyor. “Birçoğu, düşük kalorili diyet başlatmaktan, daha da kötü sağlık sorunlarına yol açacağını düşündü. Ancak altta yatan mekanizmaları inceleyerek, tip 2 diyabetin sadeliğini gösterebildik.”

Haberin Devamı

Yağdan kurtulun ve şeker hastalığını tersine çevirin
Profesör Roy Taylor’ın araştırma grubu ‘İkiz Çevrim Hipotezini’ doğruladı. Tip 2 diyabet hem karaciğer hem de pankreasta aşırı yağdan kaynaklanıyor.
Bu da karaciğerin insüline kötü yanıt vermesine neden olur. İnsülin normal glikoz üretim sürecini kontrol ettiğinde, karaciğer çok fazla glikoz üretir. Eşzamanlı olarak, karaciğerdeki fazla yağ normal dokuya yağ verme sürecini arttırır. Pankreasta bu fazla yağ, insülin üreten hücrelerin başarısız olmasına neden olur.
2011’de yayınlanan Counterpoint çalışması, fazla miktarda gıda alımının çok düşük bir kalorili diyetle keskin bir şekilde azalması durumunda tüm bu anormal faktörlerin tersine çevrileceğini doğruladı.
Pankreas ilk 7 günde çalışıyor
Bu çalışma, karaciğer yağ içeriğinde derin düşüşler göstermiş ve tip 2 diyabetlilerde çok düşük kalorili bir diyet başlattıktan sonraki 7 gün içinde hepatik insülin duyarlılığının normalleştirilmesine neden olmuştur. Açlık plazma glikozu 7 gün içinde normal hale geldi. 8 hafta boyunca, yükseltilmiş pankreas yağ içeriği düştü ve normal plazma glikoz kontrolü ile normal ilk faz insülin salgılanması yeniden kuruldu. 2016 yılında yayınlanan Karşıt dengeleme çalışması , Tip 2 diyabetin çoğu insanda 10 yıla kadar geri döndürülebilir kaldığını ve kişinin kilo alamadığı sürece normal metabolizmanın uzun sürdüğünü gösterdiğini gösterdi.
Ayrıntılar Newcastle Üniversitesi web sitesinde yayınlandıktan sonra, bu klinik olarak uygulandı ve yüksek motivasyona sahip kişiler tip 2 diyabetlerini değiştirdiklerini ve yıllar içinde normal glikoz düzeylerine (normoglisemik) devam ettiğini bildirdiler.

Haberin Devamı