Gazete Vatan Logo

İki akademisyene ‘Gezi’ faturası!

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki iki akademisyen, Gezi eylemleri sırasında iş bırakma eylemine ve protestolara katıldıkları için okuldan atıldı.


Geçen Haziran ayında bağlı bulundukları sendikanın iş bırakma kararına uyarak Gezi protestolarına destek veren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 11 akademisyen hakkında görevli oldukları halde sınav oturumlarına katılmadıkları gerekçesiyle okul yönetimi tarafından soruşturma başlatılmıştı. 8 akademisyen hakkında 24 ay kıdem durdurma cezası veren üniversite yönetimi önceki gün de Dr. Figen Algül ve Araştırma Görevlisi Can Özbaşaran’ın okuldan atılmasına karar verdi.

‘Cumhuriyeti ortadan kaldırmak’

İki öğretim görevlisine yöneltilen suçlama ‘cumhuriyeti ortadan kaldırmak’ iddiası olurken dilekçede şu ifadeler yer aldı. “Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak; boykot işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak.”

Kararı YÖK Başkanı verecek

Şimdi Gözler YÖK’e çevrildi. Akademisyenlerin bir hafta içerisinde YÖK’e yapacakları itirazın ardından son kararı YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya verecek.

Fişleme ve tehdit iddiası

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, son yıllarda, dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran’ın öğrenci fişlemeleri, bazı öğretim üyelerine yönelik tehdit ve baskı uygulamalarıyla gündeme geldi. Devran’ın daha önce de yüksek lisans mülakatına girecek olan öğrencilere yönelik yaptığı fişleme yaptığı, yüksek lisans mülakatına giren bir öğrenci listesinde Kürt kökenli öğrencilerin isimlerinin yanına “PKK’lı” anlamına gelen “P” harfi ile işaretlediği iddia edilmiş, Devran, fişleme listesiyle ilgili “bu resmi bir evrak değil” diyerek suçlamaları reddetmişti.

Haberin Devamı